L'ADN DE LA SETMANA

Cànnabis

Les Acadèmies de Ciències dels EUA han publicat un informe sobre el consum

amadridejos33923175 marihuana cannabis porro foto agencia 123170209185138

amadridejos33923175 marihuana cannabis porro foto agencia 123170209185138

1
Es llegeix en minuts
PERE PUIGDOMÈNECH

Què hem de fer amb l’ús de substàncies que alteren el nostre comportament és una pregunta que ens fem sovint. Reduïm el consum de tabac, mirem de controlar el d’alcohol i prohibim el que anomenem drogues dures. Un dels casos més complexos és el del cànnabis i els seus derivats. Les Acadèmies de Ciències dels EUA han publicat un informe sobre això. Dona respostes a algunes preguntes i en altres ens deixa amb el dubte.

    Cànnabis sativa és una planta relacionada amb el cànem que ha sigut utilitzada des d’antic. L’estudi se centra en els seus possibles efectes sobre la salut documentats des del 1999, tant positius com negatius. Són més de 20.000 documents dels quals els autors de l’estudi en consideren significatius uns 10.000. Algunes de les dificultats venen del centenar de substàncies actives que la planta produeix i de les formes diverses del seu ús.

Notícies relacionades

    L’informe considera totalment demostrat que els derivats del cànnabis poden ajudar a reduir el dolor i els efectes dels tractaments contra el càncer com els vòmits. No sembla que el seu consum estigui associat a l’aparició de càncer, com en el cas del tabac. En canvi, conclou que hi ha evidència en el risc de malalties mentals com per exemple l’esquizofrènia i també de patir accidents laborals i de trànsit. Destaca, en qualsevol cas, la necessitat de tenir més dades en moltes de les qüestions plantejades.

    Tabac, alcohol i drogues són a Europa i als Estats Units la causa directa de desenes de milers de morts anuals que serien en principi evitables. En el cas del cànnabis, preocupa l’abús i els efectes sobre la gent jove. Molts estats n’han prohibit el consum, cosa que ha donat lloc a un mercat clandestí milionari. L’actual tendència és permetre’n l’ús terapèutic i deixar que els adults prenguin les seves decisions. La solució no sembla que sigui ni una prohibició absoluta ni una liberalització del seu comerç. Segurament haurem de seguir obtenint dades i discutir què fem. 

Temes:

Cànnabis