AQUEST DIMECRES, 14

L'última oportunitat per veure la superlluna aquest 2016

El fenomen d'aquesta nit serà lleugerament menys brillant

icoy36284889 luna161114191340

icoy36284889 luna161114191340 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts

Qui es va perdre la visió de l'última superlluna, la més intensa de les últimes dècades, té l'última oportunitat de l'any aquest dimecres, 14 de desembre, quan se'n produirà una de molt semblant, encara que la lluminositat serà una mica menor que la d'aquest dimarts, 13. La Lluna no s'acostarà a la Terra tant com l'última vegada, però la diferència és prou petita perquè resulti impossible distingir-la ni tan sols en el cas d'haver-la immortalitzat fotogràficament.

ON VEURE-LA BÉ

Notícies relacionades

Per disfrutar d'aquest espectacle natural, sense ser ideal des de la ciutat de Barcelona, podrien ser bons punts la serralada de Collserola, el Carmel o el Guinardó. No obstant, per veure-la bé des de Catalunya un bon enclavament poden ser la serra del Montsec, al límit de les comarques del Pallars Jussà i la Noguera. Més sort tindran els que puguin observar-la des dels cims de Tenerife; l'illa de Lobos, a Las Palmas, i el mirador de San Nicolás, un dels llocs més visitats de Granada.

Les superllunes es produeixen perquè l'òrbita del satèl·lit al voltant de la Terra no és estrictament circular, sinó una mica el·líptica, cosa que provoca que en algunes ocasions es trobi més a prop, l'anomenat perigeu, o més lluny, l'apogeu. Si coincideix amb la fase exacta de Lluna plena, aleshores l'espectacle astronòmic està garantit. Cada any hi ha uns 12-13 cicles lunars, dels quals entre 3 i 5 formen superllunes perquè coincideixen amb el perigeu.