L'ADN DE LA SETMANA

L'ESA i el planeta vermell

L'Agència Espacial Europea aposta per portar a Mart un vehicle mòbil l'any 2020

cjane35719356 phi005 espacio 29 09 2016   imagen facilitada por la agencia160930090044

cjane35719356 phi005 espacio 29 09 2016 imagen facilitada por la agencia160930090044 / ESA HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Pere Puigdomènech
Pere Puigdomènech

Investigador

ver +

El dia 2 es va reunir a Lucerna (Suïssa) el Consell de Ministres de l’Agència Espacial Europea (ESA) i s’hi va aprovar el pla d’activitats del 2017 al 2021 i el seu pressupost. Entre altres projectes es va donar llum verda a una missió a Mart en què un vehicle explorarà la superfície del planeta.

L’ESA és una organització que reuneix 22 països –la majoria dels membres de la Unió Europea més Suïssa i Noruega– i que ha establert contractes amb altres països com el Canadà. Gràcies a l’ESA, Europa és un dels principals actors en les activitats de l’espai, abans reservades als Estats Units i a la Unió Soviètica, ara Rússia. Mitjançant el treball de l’ESA, per exemple, Europa participa a l’Estació Espacial Internacional, que és en aquests moments un dels millors exemples de cooperació internacional.

Notícies relacionades

A la reunió de Lucerna, els ministres dels països de l’ESA van adjudicar 10.000 milions d’euros a diversos programes que inclouen una nova missió a Mart l’any 2020 i van rebutjar l’exploració d’un asteroide. Això podria sorprendre després que la missió Rosetta arribés a un cometa amb èxit mentre que la sonda Schiaparelli, que havia d’explorar la superfície de Mart, es va estavellar. Deuen haver considerat que Mart és l’objecte del qual podrem obtenir informacions més interessants en els anys futurs. Tard o d’hora algú anirà a Mart i potser hi construirem alguna estació habitada. S’ha d’anar acumulant, per tant, tota la informació que sigui possible.

L’espai és un dels reptes tecnològics més importants. Fem moltes activitats que sense adonar-nos-en depenen de satèl·lits, com el GPS o les informacions meteorològiques. Els satèl·lits fotografien la terra buscant recursos, seguint les collites o els moviments militars. Potser en algun moment colonitzarem Mart. S’hi ha d’anar per saber si allà hi ha hagut vida en algun moment i si n’hi pot haver en el futur, però sempre pensant en el que fem a la Terra, que és la nostra llar.   

Temes:

Astronomia Mart