FOTOGALERIA

Precioses imatges de la superlluna al món

El fenomen, que arribarà a la seva màxima esplendor aquesta nit, no es repetirà fins d'aquí 18 anys

L’espectacle de la superlluna brilla a tot el món. Els núvols que hi havia a Barcelona tampoc van deslluir el fenomen. / MONGE NADEU RAMOS I AGÈNCIES

1
Es llegeix en minuts

Milions de ciutadans ja estan percebent la superlluna perquè està a una distància més pròxima de la Terra per primera vegada en 69 anys, un fenomen que la fa lluir inusualment enorme i d'un color blau brillant. Aquest fenomen, que no es repetirà fins d'aquí 18 anys, comença a deixar boniques fotografies, encara que el moment més estel·lar serà aquest dilluns a la nit.

La d'aquest dilluns serà la lluna més gran dels últims 70 anys. L'òrbita el·líptica del satèl·lit, fent que la Terra es trobi a més de 48.000 quilòmetres del seu punt més llunyà, permetrà veure la lluna un 14% més gran i un 30% més lluminosa de l'habitual. Un fenomen que no passava des de 1948.

Notícies relacionades

No obstant, la del novembre no serà l'última superlluna, o 'lluna de perigeu', que es produirà al llarg d'aquest any, ja que, encara que en menor intensitat, el 14 de desembre es podrà apreciar aquest fenomen. El 16 d'octubre també es va observar una superlluna.

El terme superlluna s'utilitzava originalment en l'astrologia moderna per referir-se a una lluna nova o plena que té lloc quan la lluna es troba dins del 90% del seu màxim acostament a la Terra en una òrbita determinada. No obstant, ara s'utilitza més per fer referència a una lluna plena que està més a prop de la Terra que la mitjana.

Temes:

Lluna Astronomia