Les rates també riuen

Un estudi prova que els rosegadors tenen pessigolles quan estan de bon humor

Rates que riuen quan reben pessigolles / SCIENCE

Rates que riuen quan reben pessigolles
zentauroepp10691811 bellaterra 4 6 2009 la universitat aut noma de barcelona uab161111091156

/

1
Es llegeix en minuts
EFE / MADRID

El riure i les pessigolles han sigut considerats tradicionalment reaccions purament humanes però un estudi d'investigadors de diversos centres alemanys ha revelat que les rates també tenen pessigolles quan estan de bon humor.

Les pessigolles són reaccions nervioses a nivell muscular i cutani, que alliberen grans quantitats d'endorfines com a conseqüència de l'activació de diversos grups de neurones al cervell.

Els resultats de l'estudi, que publica la revista 'Science' i que han desenvolupat els investigadors Shimpei Ishiyama i Michael Brecht, ha trobat quines són aquestes neurones, que revelen un comportament molt humà en aquests animals, que només disfruten d'aquest tipus d'estimulació quan estan contents, igual que la nostra espècie.

De la investigació es desprèn que l'escorça somatosensorial -la regió del cervell on es van trobar aquestes neurones- podria complir un determinat rol en l'humor, quan tradicionalment aquesta regió només s'havia associat amb el tacte.

RIURE ULTRASÒNIC

Investigacions anteriors ja havien revelat que les rates emeten un riure ultrasònic que no és audible per l'oïda humana quan reben pessigolles.

A partir d'aquí, els investigadors van decidir supervisar l'activitat neuronal de les rates per obtenir més informació sobre el funcionament d'aquesta gratificació.

Notícies relacionades

Igual que s'havia produït en estudis anteriors, les rates es van mostrar disposades a rebre les pessigolles i van patir "salts d'alegria", així com rialles ultrasòniques, al ser acariciades, un fet que es va manifestar en les capes més profundes de l'escorça somatosensorial.

Segons destaca 'Science', aquest estudi provaria l'afirmació de Darwin que "la ment ha d'estar en una condició agradable per experimentar el riure provocat per les pessigolles".

Temes:

Animals