Descobert un exoplaneta acabat de néixer que podria ajudar a explicar l'evolució planetària

S'assembla a Neptú en la mida i orbita al voltant de la seva estrella una vegada cada cinc dies

planetita

planetita

2
Es llegeix en minuts

Un equip internacional d'investigadors ha descobert l'exoplaneta més jove completament format mai detectat. Es tracta d'un món que orbita al voltant d'una estrella jove, a 500 anys llum de la Terra.

El planeta acabat de descobrir, conegut com a K2-33b, s'assembla a Neptú en la mida, en comparació amb els planetes del Sistema Solar, i orbita al voltant de la seva estrella una vegada cada cinc dies.

Els investigadors que han fet el descobriment, liderats per Sasha Hinkley, de la Universitat d'Exeter, creuen que el planeta té una edat d'entre 5 i 10 milions d'anys, és a dir, que encara està en la seva infància en termes astronòmics i en comparació amb la Terra, que té 4.500 milions d'anys d'antiguitat.

També significa que és el planeta més jove, completament format, que s'ha identificat i un dels pocs mons nascuts fa poc que han sigut descoberts fins ara.

L'equip d'investigació té l'esperança que aquest descobriment pioner, que ha sigut publicat a 'Nature' ajudi els astrònoms a obtenir una comprensió més gran dels processos que subjauen a l'evolució dels planetes a través de la galàxia. Hinkley ha descrit aquesta troballa com una oportunitat de "proporcionar una extraordinària instantània del procés de formació de planetes".

"És molt rar trobar un planeta en aquesta etapa de la seva infància, i ens dóna una oportunitat única per tractar d'entendre més com es formen i es desenvolupen tots els planetes, incloent-hi la Terra. Realment ens agradaria saber si aquest planeta s'ha format en la seva ubicació actual o, potser, es va formar molt més lluny de l'estrella", ha apuntat l'expert.

Segons ha assenyalat, es tracta d'un "desenvolupament crucial" ja que dóna l'oportunitat d'entendre el cicle de vida dels sistemes planetaris. De la mateixa manera que el desenvolupament d'una persona és més fàcil d'entendre si es pot estudiar des que és un nadó, a través de la infància i l'edat adulta.

TROBAT PER KEPLER

L'equip d'astrònoms va detectar el nou planeta utilitzant el telescopi espacial 'Kepler' de la NASA, durant la seva missió K2, que va identificar una atenuació recurrent en la llum emesa per l'estrella mare del planeta i que va donar a entendre que un planeta en òrbita passava periòdicament davant d'ella.

Notícies relacionades

Quan es formen les estrelles, s'envolten de denses regions de gas i pols anomenades discos protoplanetaris, a partir de les quals es formen els planetes. En el moment en què una jove estrella té uns quants milions d'anys, aquest disc s'ha dissipat en gran part i la formació de planetes és gairebé completa.

L'estrella on orbita aquest nou exoplaneta encara té una petita quantitat de material del disc, segons apunten les observacions fetes pel telescopi espacial 'Spitzer' de la NASA, cosa que suggereix que està en les etapes finals de dissipar-se.

Temes:

Planetes