ESPECTACLE ASTRONÒMIC

Eclipsi total i lluna vermella diumenge a la nit

El fenomen, també anomenat 'lluna de sang', és l'últim d'una tetralogia i no es repetirà fins al 2033

La lluna adquireix un característic color rogenc. / periodico

1
Es llegeix en minuts

La lluna es vestirà de vermell la nit de diumenge a dilluns en un eclipsi total que serà únic i que no es repetirà fins al 2033. ¿Per què és tan especial? Es tracta de l'últim d'una tetralogia --quatre eclipsis totals de lluna que van començar l'abril del 2014-- i l'únic de la seqüència visible des d'Europa, segons expliquen des de l'Institut d'Astrofísica de les Canàries, que emetrà el fenomen en directe des del Teide a través del portal Sky-line.tv.

A més, es produirà amb la lluna plena fregant el perigeu --el màxim acostament del satèl·lit a la Terra tindrà lloc el 28 de setembre a les 2.45 de la matinada a les Canàries (una hora més a la Península)--, de manera que podrem veure una superlluna, la més gran de l'any. Les mateixes condicions (lluna més gran de l'any i eclipsi de lluna) no es repetiran fins al 2033. L'anterior eclipsi total de lluna amb superlluna es va produir el 1982.

"Totes les condicions s'han reunit perquè l'eclipsi sigui espectacular", diu entusiasmat Pascal Descamps, astrònom de l'Observatori de París. Des del continent americà al Pròxim Orient, l'eclipsi total de lluna serà visible durant una hora i 11 minuts des de les 04.11 a les 05.23 hora espanyola.

TONALITAT ROGENCA

Notícies relacionades

Durant la totalitat, els espectadors podran comprovar que la lluna no desapareix de la vista, sinó que adquireix una tonalitat rogenca. Miquel Serra-Ricart, investigador del IAC, explica així el fenomen: "L'atmosfera de la Terra, que s'estén uns 80 quilòmetres més enllà del diàmetre del nostre planeta, actua com una lent que desvia la llum del Sol. Alhora, filtra eficaçment els seus components blaus i deixa passar només la llum vermella que serà reflectida pel satèl·lit. Així, la lluna adquireix la resplendor vermellosa tan característica".

Al contrari dels eclipsis de sol, els eclipsis de lluna no representen cap risc per a la vista i es poden observar tranquil·lament sense necessitat de prendre mesures especials. Una altra cosa són les profecies que tradicionalment han anat lligades a aquest fenomen i que auguren "la fi dels dies".

Temes:

Lluna Eclipsis