Descobert el primer exoplaneta potencialment habitable

L'astre és a uns 500 milions d'anys llum de la Terra

Imatge que recrea l’aspecte del planeta Kepler-186f, recentment descobert a la constel·lació del Cigne.

Imatge que recrea l’aspecte del planeta Kepler-186f, recentment descobert a la constel·lació del Cigne. / REUTERS / NASA

1
Es llegeix en minuts

Els astrònoms han confirmat l'existència, a uns 500 milions d'anys llum i a la constel·lació del Cigne, d'un planeta de mida aproximada a la de la Terra on podria haver-hi aigua en forma líquida, ha anunciat aquest dijous l'agència espacial nord-americana, NASA.

El planeta, que orbita l'estrella nana Kepler-186 i al qual s'ha denominat Kepler-186f, va ser analitzat pel telescopi Gèminis Nord i el seu veí el telescopi Keck II, tots dos a Mauna Kea, Hawaii. "És extremadament difícil detectar i confirmar aquests planetes de la mida de la Terra i ara que n'hem trobat un en volem trobar més", va dir en una teleconferència Elisa Quintana, científica investigadora de l'Institut per a la Recerca d'Intel·ligència Extraterrestre (SETI). "Les observacions de Keck i de Gèminis combinades amb altres dades i càlculs numèrics ens permeten confiar un 99,98% en què Kepler-186F és real", va indicar Thomas Barclay, de l'Institut d'Investigació Ambiental de l'Àrea de la Bahia a Califòrnia.

El febrer passat, la NASA va anunciar que el telescopi Kepler, que orbita a 149,5 milions de quilòmetres de la Terra des de fa cinc anys, havia afegit 715 exoplanetes a la llista d'un miler de cossos que orbiten estrelles a una distància que fa possible l'existència d'aigua, i per tant, de vida.

Notícies relacionades

La recerca de planetes similars a la Terra és una de les aventures més grans en la investigació espacial actual, i encara que ja s'han detectat centenars de planetes de la mida de la terra i més petits, circulen en òrbites massa pròximes a la seva estrella perquè hi hagi aigua líquida a la seva superfície.

El Kepler-186f és el cinquè i més allunyat d'un sistema de cinc planetes, tots amb mida gairebé terrestre. La intensitat i l'espectre de radiació de l'estrella col·loca el Kepler-186f a la zona estel·lar habitable, això és, que si el planeta tingués una atmosfera i aigua a la seva superfície, com la Terra, aquesta aigua probablement existiria en forma líquida.