EL NOU FITXATGE DE L'SKY

David de la Cruz, un català a la cort britànica

Debuta al conjunt de Chris Froome amb l'incentiu de ser el cap de files de l'esquadra a la Vuelta

de-la-cruz-5

de-la-cruz-5 / MARICEL BLANCH

5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

David de la Cruz (Sabadell, 6 de maig de 1989) ja no té revolts que acaben amb els seus somnis al Tour, com quan li va derrapar la roda del darrere, camí de Saint Etienne, amb tanta mala sort en la caiguda que es va fer miques la clavícula. I això que anava fugat i amb opcions. I això que pensava que aquell dia del mes de juliol del 2014 podia complir l’objectiu de guanyar una etapa a la ronda francesa, en la qual debutava.

En aquella ocasió, adolorit, en l’ambulància que el traslladava a l’hospital, David va pensar que era un corredor sense fortuna, que anava a parar a terra en el moment més inesperat i fins i tot que no compliria mai el repte de poder aspirar a ser una estrella de l’esport que va escollir quan va decidir canviar el tartan de les pistes d’atletisme per una bici.

David de la Cruz, en ple entrenament / MARICEL BLANCH

Avui en dia viu a Andorra, a les Escaldes, al petit estat pirinenc que s’ha convertit en el país del món amb més ciclistes professionals residents per metre quadrat. Allà hi té muntanyes per créixer com a corredor i si apareix la neu el pla el condueix de seguida cap a les terres de l’Alt Urgell. A Andorra hi té companys de pilot per no avorrir-se entrenant-se en solitari. 

La tranquil·litat d'Andorra

I allà disposa de prou tranquil·litat, amb la seva nòvia Bianca, per poder-se centrar en un any que serà especial en la seva vida professional, en el del debut en el potent Sky, on ja és el català de la cort del rei Chris Froome, el mateix que espera solucionar el contratemps d’un positiu amb salbutamol, una substància que no està prohibida, que s’inhala per poder respirar millor i que si presenta una limitació de consum, cap científic, els que hi entenen de debò, s’atreveix a dir per què més o per què menys en un nivell concret de la substància.

De la Cruz, amb l'uniforme de l'Sky / MARICEL BLANCH

Però no és el dia per parlar amb De la Cruz d’aquests temes. Ell, quan atén per telèfon, ja està preparat per sortir a entrenar-se. És divendres i l’espera la carretera que condueix al cim de la Comella. I se’n recorda perfectament de l’última vegada que va transitar per aquest cim amb un dorsal a l’esquena i en el quadro de la bicicleta. Anava fugat i ben acompanyat; amb Froome, aleshores rival i no company, i també amb Vincenzo Nibali. Per si no eren pocs també eren amb ell Romain Bardet, Esteban Chaves, Fabio Aru... tots bons. Nibali el va batre a l’esprint i Froome li va prendre el mallot vermell de líder per tot just dos segons. Quin disgust tenia a la meta andorrana mentre Alberto Contador patia i es despenjava víctima d’una inesperada pájara.

"Si ets informàtic, el teu desig és treballar a Apple. Si ets corredor, el que vols és córrer a l'equip Sky"

David de la Cruz

Corredor professional del conjunt Sky

«Si ets informàtic, el teu desig és treballar en una empresa com Apple. Si ets corredor, el que vols és estar a l’equip Sky. És una sort», explica De la Cruz. Des del mes de setembre, quan ja estava compromès amb l’esquadra britànica, ja ha efectuat tres concentracions amb ells. «Primer vaig anar a Manchester per prendre contacte amb els companys, ja que n’hi ha alguns que, pràcticament, no ens veurem en tot l’any al no disputar les mateixes carreres. Després vaig tornar a Manchester per passar proves mèdiques i d’adaptació a la nova bici. I, abans de Nadal, vaig estar uns dies a Mallorca, on torno la setmana que ve».

El contacte amb Froome

A Mallorca va ser on va coincidir per primera vegada amb Froome, com a company i líder de l’equip. «El coneixia lògicament de la competició però no en la intimitat d’un equip. Em va cridar l’atenció la seva senzillesa, la seva discreció i el fet que parlés amb tots, com un més», explica De la Cruz, que ja té estipulat el calendari en la primera de les seves dues temporades –a l’espera que n’hi hagi més– amb l’Sky. Debutarà a la ronda valenciana per participar després en la Volta a Andalusia, la París-Niça (on l’any passat va guanyar l’última etapa), la Volta o la Volta al País Basc, una concentració prèvia al Giro, i després, abans del Mundial, arribarà la Vuelta on espera poder estar al màxim de les seves possibilitats per afrontar-la com a cap de files del seu equip.

Un descans durant l'entrenament / MARICEL BLANCH

Notícies relacionades

«Al Giro sé que seré un dels corredors de suport de Froome. Es confia molt en mi i després espero no fallar a la Vuelta. Jo he sigut un corredor que ha crescut lentament però ja he pogut demostrar que soc un ciclista per a voltes i espero tornar-ho a demostrar aquest any». La primera oportunitat li arribarà al mes de març a la París-Niça.

L'experiència del 2017

Fins al 2017 va córrer al Quick Step, el millor equip del món per a clàssiques, per preparar la victòria en una etapa, amb ciclistes per a fugues, per a les arribades massives, per a la majoria de terrenys. Però mai han sabut treballar en grans voltes. Ja ho va viure Dan Martin, que també ha deixat el conjunt belga, durant el Tour. Aspirava al podi però va estar molt sol en els moments clau de la ronda francesa. A De la Cruz li va passar igual a la Vuelta. Es preparava l’arribada massiva i sempre sol, sense ningú al seu costat. Queia en un port o se li avariava la bici i ell havia de fer tot l’esforç sense una roda amiga a seguir, algú que l’animés en els moments més delicats. I així no es pot triomfar en una carrera. Ara a l’Sky tot serà diferent. Ara ja és tot un català en la cort britànica, un ciclista que ja ha sigut líder de la Vuelta, el dia de la seva gran presentació davant la societat ciclista quan es va coronar i es va cobrir de glòria guanyant l’etapa del Naranco, a Oviedo, en l’edició del 2016. 

Muntanya, pujades, paisatges, De la Cruz ja pensa en la temporada 2018 / MARICEL BLANCH