Contador és incombustible, i Froome, humà, a la Vuelta a Espanya

El ciclista madrileny ataca a Los Machucos, on el britànic pateix i cedeix 41 segons a Nibali

segea39979750 gra441  alto de los machucos  cantabria   06 09 2017   el ci170906191850

segea39979750 gra441 alto de los machucos cantabria 06 09 2017 el ci170906191850 / Javier Lizon

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Mikel Nieve no ho mirava. Era impossible girar-se entre les rampes tan salvatges i a la vegada tan agòniques, potser massa en la tercera setmana de Vuelta. Pujava per Los Machucos pendent que no li patinessin les rodes perquè havia plogut tot el dia sobre Cantàbria. Sabia que el cap no anava bé, que li feien mal les cames, que no era el gran Chris Froome, fins ara inqüestionable a la ronda espanyola. Només escoltava per l’auricular que portava a l’orella la veu entretallada del líder de l’Sky, que li demanava que regulés i sobretot, per favor, que no pugés a estrebades. I el gregari navarrès del jersei vermell li donava protecció, el guiava i el salvava de la foguera en l’infern verd de Los Machucos, en un dia horrible.

Nieve i Froome s'acosten a la meta de Los Machucos/ J / avier Lizón (EFE)

Froome devorava una amanida, amb tomàquet, a la sala de premsa. Preocupava la seva tos i explicava el que li havia passat quan la calma ja s’apoderava del cim càntabre, on l’austríac Stefan Denilf havia privat Alberto Contador de la glòria de guanyar l’etapa, en un altre dia en què el madrileny va demostrar que és incombustible, inconformista, potser en el seu millor paper com a escalador en tota la Vuelta.

El cansament de la contrarellotge

«Ha sigut el cansament de la contrarellotge. De fet he perdut davant Nibali el que havia guanyat en la crono. La Vuelta és una carrera que em costa guanyar molt més que el Tour. L’evidència és clara. Tinc quatre Tours i cap Vuelta», va dir Froome.

Victòria del ciclista austríac Stefan Denifl / J / avier Lizón (EFE)

El seu director, Nicolas Portal, va saltar del cotxe tot just travessar la línia de meta, va deixar el seu mecànic perquè l’aparqués i se’n va anar a buscar el seu líder. No era normal. ¡Era humà! Però lluny de sucumbir, va salvar com fan els grans campions un dia per oblidar, en què no es va posar nerviós i en què va evitar naufragar perquè sempre va estar envoltat dels seus; l’últim, el més fidel i fort, va ser Nieve.

Vincenzo Nibali, el que tampoc es dona per vençut, el que sempre rendeix més els últims dies que els primers, coneixedor que Froome no enllaçava, despreocupat per Contador, però pendent del britànic, va mirar de castigar el jersei vermell per esgarrapar 41 segons d’or al cim de Los Machucos.

La Vuelta segueix amarrada per Froome, però s’haurà d’esforçar, sobreposar, confiar en els seus, perquè un ensurt dissabte a l’Angliru seria un desastre per a ell.

Notícies relacionades

Contador, el que anima, el que va tornar a provocar un deliri de passió del públic en l’ascensió interminable, delirant, a Los Machucos, es va quedar sense el premi de l’etapa però va veure que el podi de Madrid no és una bogeria. És una gesta, una cosa gairebé impossible, però lluitarà per la posició mentre li quedi la mínima força en els seus últims dies com a ciclista professional.  

Totes les classificacions a la pàgina oficial de la Vuelta.