LA JORNADA DE DESCANS DE LA VUELTA

Mikel Landa, ciclista i mecenes

El corredor alabès es llança a salvar el planter basc perquè el ciclisme de base no mori

segea39407830 spain s mikel landa crosses the finish line at the velodrome170904191528

segea39407830 spain s mikel landa crosses the finish line at the velodrome170904191528 / PHILIPPE LOPEZ

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Mikel Landa visita la Vuelta a Espanya que descansa (és un dir) a Logronyo després d’un trasllat gairebé a contra rellotge des de Granada. I hi va, encara que no corri la prova, per anunciar que la seva tasca envers el ciclisme va més enllà de pedalar, pujar muntanyes i tractar de guanyar carreres com el Tour o el Giro, prova de la qual continua dient que li agrada més que la ronda francesa. Ja tindrà temps Eusebio Unzué, màxim responsable del Movistar, el seu futur equip, de convèncer-lo perquè canviï d’opinió.

Landa és des de fa unes setmanes el president de la Fundació Euskadi, l’escola, equip, projecte, tot, que mou les bases ciclistes al País Basc, d’on va sorgir el desaparegut conjunt Euskaltel i on van créixer els millors professionals bascos. Ell n’és, en l’actualitat, el màxim exponent. No hi havia diners i l’escola basca estava a punt de morir, el projecte que fa gairebé 25 anys va néixer de la mà de Miguel Madariaga, després mànager de l’Euskaltel, que va crear el 1993 una fundació per subscripció popular perquè els nanos del País Basc poguessin disputar un dia el Tour amb les seves samarretes taronges.

Contador, Valverde iMaté

«El ciclisme de base està tocat de mort si no hi entren persones com Landa per salvar-lo», es queixa Madariaga. Landa, de fet, ha sigut l’últim mecenes, perquè Alberto Contador traurà l’any que ve equip continental, fet que comparat amb el futbol seria un conjunt de la Segona Divisió B. Però per aquí es comença, com Alejandro Valverde, que apadrina el millor equip de promeses de Múrcia. I sense oblidar tampoc Luis Ángel Maté, el corredor andalús del Cofidis, que dirigeix l’escola de corredors amb seu a Marbella que està considerada com el millor canal per a la creació de futurs ciclistes a Andalusia.

No hi ha diners. O no s’hi vol invertir. Des de fa anys els governs autonòmics que patrocinaven equips professionals al País Basc, a València i a Andalusia van tancar l’aixeta i no va arribar el recanvi de la inversió privada. A Espanya solament hi ha un equip en la categoria de World Tour (el Movistar, on Landa espera triomfar el 2018) i el Caja Rural en la segona categoria, conjunt que busca desesperadament cada dia poder triomfar en una escapada durant aquesta Vuelta dominada per Chris Froome.

"No podia mirar a un altre costat"

«El ciclisme de base a Euskadi es moria i jo no podia mirar cap a un altre costat». Així ho va explicar Landa, que va conèixer la caòtica situació el mateix dia de la contrarellotge final del Tour. L’any que ve Contador es posarà molts dies de copilot per a la seva fundació, que correrà  diverses rondes per etapes a Espanya. Valverde té mobilitzada la seva família a Múrcia i quan pot –ara no, ja que es recupera d’una lesió– es llança a la carretera per entrenar-se amb els seus nois. Enric Mas, per exemple, la gran promesa mallorquina, va sorgir de l’acadèmia de Contador.

Notícies relacionades

O ho fan ells o això es mor. Així de clar. Els diners de les empreses no arriben i, a sobre, els pares tenen por de llançar els seus fills a la selva de la carretera.

L'hora de la contrarellotge de la Vuelta

Landa se’n va de Logronyo. Somriu i diu que li agradaria poder pujar demà als Machucos, la increïble costa que rep els ciclistes a Cantàbria. Però abans hi ha la contrarellotge de Logronyo, 40 quilòmetres que a Froome li van com l’anell al dit per ampliar diferències en la general, abans d’afrontar la salvatge costa de Cantàbria i dissabte l’Angliru en la seva màxima exigència. Landa ho veurà per la televisió. Ja només li queda la Volta de la Llombardia, a l’octubre, per acomiadar-se de l’Sky.