ARRIBADA A SIERRA NEVADA

Contador posa l'espectacle i Froome la raó a la Vuelta a Espanya

Espectacular victòria de 'Supermán López' a Hoya de la Mora després de fugar-se amb el ciclista madrileny, que al final va cedir temps

segea39933955 astana pro team s colombian cyclist  miguel angel lopez more170903172951

segea39933955 astana pro team s colombian cyclist miguel angel lopez more170903172951 / JOSE JORDAN

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

No és el més fort de la Vuelta i tampoc és el d’abans però, en caràcter, en ganes de convertir-se en l’animador de la festa, no hi ha qui superi Alberto Contador, a qui només li queden sis dies de competició abans de penjar la bicicleta. Cal disfrutar d’ell, dels seus atacs, del seu caràcter indomable, del que no es rendeix, del que mor matant, del que estan tots pendents, del que deixen marxar per capturar-lo després, del que es diverteix i del que diverteix. La Vuelta 2017 és la de Chris Froome, el ciclista que posa la raó i que fa les pedalades justes per ser cada dia una mica més líder, auxiliat pel seu Sky de somni. Però el cor dels aficionats està amb el corredor madrileny.

Contador va obrir ahir una vegada més el foc de la Vuelta, en una etapa escrita per a ell com un poema de Federico García Lorca a la seva Granada natal, per on van passar les bicis. Contador va ser qui va sentir els constants crits del públic granadí. El «¡vinga Contador!» el va acompanyar metre a metre, cop a cop, des que va atacar a 26 quilòmetres de la meta, al cim del Purche. Ell va ser qui es va emportar un colombià a qui diuen 'Superman' López, que si bé no és cap desconegut per als aficionats a aquest esport, a Sierra Nevada es va presentar definitivament als 23 anys davant del públic en general com un nou producte de la genuïna escola colombiana, la d’una inesgotable font que segueix liderant Nairo Quintana i en què també hi ha Rigoberto Urán, Esteban Chaves i ara un Superman que puja les muntanyes com els grans escaladors de tots els temps, ciclista de poc pes però de cames terribles, de demarratges secs, com feia Marco Pantani i també Quintana quan està en forma.

Alberto Contador arriba a Sierra Nevada / J / osé Jordán (AFP)

Escapada somiada

Era l’escapada somiada, l’anunciada, el destí per a una etapa de només 129 quilòmetres. Contador, tothom ho sabia, ho portava escrit al front, atacaria de lluny, o tot o res, tots amb ell o contra ell. I fins un minut de glòria va arribar a comptar sempre amb la companyia de Superman i en algunes fases d’un Romain Bardet que volia deixar-se veure a la Vuelta encara que ja hagi entregat qualsevol somni de lluir-se en la classificació. Allà estava Contador, que semblava que s’ho passava bé. Sentia la cridòria, potser en l’etapa amb més espectadors a la cuneta. Tothom amb Contador. Tots cridant el seu nom, per última vegada a Andalusia, «Jo disfruto corrent, jo soc així. Però al final se’m va fer una mica llarg», va confessar Contador, que va buscar amb afany un lloc al podi encara que al final va cedir una plaça, de vuitè a novè. Tant se val.

Chris Froome, en la meta de l'Hoya de la Mora / J / osé Jordán (AFP)

Quan faltaven menys de sis quilòmetres per a l’Hoya de la Mora, on finalitzava l’etapa, al cor de Sierra Nevada, Contador va dir prou per primera vegada. Va ser quan 'Superman' va posar els pedals en mode míssil i se’n va anar a caçar el britànic Adam Yates, a qui va fulminar per prendre-li fins i tot les ganes de córrer.

Notícies relacionades

Ja només li quedava la felicitat de guanyar l’etapa i de demostrar que Colòmbia segueix sent gran en qualsevol muntanya sota el firmament. No va veure 'Superman' que quan faltaven 1.200 metres per a la meta Contador va dir prou definitivament. Capturat pel grup de Froome Vincenzo Nibali només va llançar un atac fugaç i Illnur Zakarin va demarrar al final per col·locar-se tercer de la classificació– va cedir per entrar a la meta recollint els aplaudiments d’un públic entregat el dia en què també es va despenjar David de la Cruz.

Aquest dilluns la carrera descansa a Logronyo per afrontar el dimarts la contrarellotge de la prova. Totes les classificacions en la pàgina oficial de la Vuelta.

<strong>L'idil·li de Chris Froome amb la Vuelta és fantàstic</strong>. Es lliura amb passió a una carrera de la qual se sent enamorat fins al punt que sembla que supera el Tour, que li agrada molt més córrer a Espanya que no a França. «Per pensar en l’any que ve el primer que he de fer és arribar de vermell a Madrid, però si guanyo per què no tornar a la Vuelta. Dependrà del recorregut. La Vuelta m’encanta i em fascina perquè és la prova definitiva per a qualsevol ciclista que vulgui sentir-se un corredor complet». Així de clar va parlar Froome abans d’agafar una avió de Granada a Logronyo, que va traslladar els corredors. La resta de la caravana va viatjar en cotxe d’Andalusia a la Rioja.