LA SEGONA ARRIBADA EN PUJADA

Chris Froome demostra que és un salvatge per si no estava clar

El ciclista britànic guanya la seva primera etapa i surt reforçat al capdavant de la general després de triomfar al puig Llorença

segea39827358 gra156  benitatxell  alicante   27 08 2017   el brit nico de170827192047

segea39827358 gra156 benitatxell alicante 27 08 2017 el brit nico de170827192047 / Javier Lizon

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Chris Froome es va despertar a l’hotel de Mutxamel, al nord-est d’Alacant. Va engegar l’ordinador i va buscar al Youtube les imatges de l’única vegada que la Vuelta va pujar al puig Llorença, conegut com a Cumbre del Sol pels efectes urbanístics de la zona, un lloc ple de compatriotes del mallot vermell de la Vuelta.

I així ho va fer Froome. Va deixar anar Contador i va marcar en la distància Chaves, que es va precipitar cap a ell, però amb algunes energies ja gastades per aconseguir capturar el britànic i per anar massa endarrerit en el grup dels il·lustres. Va guanyar Froome i com un ciclista salvatge, com si fos l’Eddy Merckx del segle XXI, per què no, es va enfundar a part del mallot vermell de líder, el verd de la regularitat i el blanc de la combinada.

Va repassar diverses vegades l’ascensió del 2015, l’últim quilòmetre, una recta sense fi que sembla dirigir-se directament al sol, d’aquí ve el nom adquirit per aquest pic alacantí. Va calcular la distància, el temps i va veure on es va moure fa dos anys i on va fallar, si com a error es pot considerar ser superat a l’últim metre de l’etapa per Tom Dumoulin, que es va emportar el triomf i va deixar el líder d’un Sky, tan salvatge com ell, sense la victòria aconseguida a un dia de la primera jornada de descans de la ronda espanyola.

Chaves i Contador

Al matí ho va veure clar i a la tarda només necessitava que el seu pla es fes realitat. Va calcular on i com atacar, coneixedor que difícilment ningú el podria seguir, excepte Esteban Chaves, segon de la general i segon de l’etapa.

Chris Froome observa els rivals abans de guanyar l'etapa / jaime reina (AFP)

¿I per què no Alberto Contador? Perquè, malgrat seguir sent el rival més fort que s’enfronta a Froome, malgrat els dos minuts i mig que es va deixar en el seu particular infern d’Andorra, mai, ni en els millors temps de Contador, quan a cap cim del ciclista madrileny es ponia el sol quan ell atacava, Contador ha respost a la perfecció amb percentatges tan curts i accelerats. Ni davant Froome, ni tampoc en l’època de Joaquim Purito Rodríguez i molt menys davant Alejandro Valverde.

El mallot vermell sabia i endevinava que al cim alacantí sortiria doblement reforçat al capdavant de la general; en temps –Chaves ja està a 36 segons– i en moral, pels ànims i per l’orgull i la satisfacció que provoca sempre al rei de la carrera guanyar una etapa i triomfar davant els adversaris.

El pla d'atac

"Al matí, en l'hotel, vaig repassar les imatges de la pujada de fa dos anys i vaig calcular el lloc on havia d'atacar". No falló. Mikel Nieve, su mejor escuder en la muntanya, lo va deixar com un marquès a un quilòmetre de meta, mentre Contador, coneixedor de que el jersei vermell volia una mica d'animació, es va disposar a marcar-lo, com el defensa que s'enganxa al davanter, encara que sàpiga que en qualsevol instant farà un quiebro i enfilarà la porteria amb la pilota controlada en els peus.

«Al matí, a l’hotel, he repassat les imatges de la pujada de fa dos anys i he calculat el lloc on havia d’atacar». No va fallar. Mikel Nieve, el seu millor escuder a la muntanya, el va deixar com un marquès a un quilòmetre de meta, mentre Contador, coneixedor que el mallot vermell volia una mica d’animació, es va disposar a marcar-lo, com el defensa que s’enganxa al davanter, encara que sàpiga que en qualsevol instant farà una finta i enfilarà la porteria amb la pilota controlada als peus.

La fuga de Marc Soler

Notícies relacionades

I si no està al capdavant de la muntanya és perquè el seu equip permet escapades, com la que ahir va protagonitzar amb autoritat Marc Soler, en la seva universitat ciclista, per ser capturat a només cinc quilòmetres de l’arribada. La Vuelta corre sota el domini de Froome. «Jo també tinc dies dolents», va dir. ¿De debò?

Totes les classificacions a la pàgina oficial de la Vuelta.