"Dutch Reach": la manera d'obrir la porta del cotxe que pot evitar la caiguda d'un ciclista

El mètode, amb la mà contrària a la porta, força a mirar enrere per comprovar si ve algú, i evita el punt mort del retrovisor

1
Es llegeix en minuts
ASIER JIMÉNEZ LARZÁBAL / BARCELONA

El 'Dutch Reach' ('abast' en holandès) és una manera d'obrir la porta que s'ha exportat des d'Holanda i que ha funcionat durant més de 50 anys al país neerlandès, on els conductors són entrenats per utilitzar aquesta tècnica. L'èxit resideix en la simplesa del gest. En comptes d'obrir la porta amb la mà pròxima al tirador que l'acciona, el 'Dutch Reach' proposa realitzar l'acció amb la mà contrària, forçant així la persona que vol sortir de l'automòbil a mirar enrere per saber si ve algú, fet que evita el punt mort que es produeix normalment al mirall retrovisor. 

Els accidents a la ciutat amb ciclistes suposen, segons la DGT, el 70% del total dels accidents en bici. Les vies urbanes i sobretot els carrils bicis troben en els automòbils aparcats un dels seus pitjors perills. Aquest tipus d'accidents en què un ciclista surt volant al xocar contra la porta d'un cotxe que s'ha obert de cop són cada dia més comuns per desgràcia. A les ciutats, on el nombre d'usuaris de les bicicletes ha augmentat considerablement en els últims deu anys, aquesta escena es repeteix dia rere dia i no és estrany conèixer algú a qui li hagi passat o fins i tot haver-ho experimentat en la pròpia pell. 

UN SIMPLE GEST

Notícies relacionades

Un simple gest, una simple manera de canviar els hàbits, pot suposar la reducció d'un perill constant que afecta la part més feble de la circulació: el ciclista. És una qüestió d'educació. A Holanda, els nens també aprenen aquesta manera d'obrir la porta de l'automòbil, fins i tot com a passatgers, perquè al final qualsevol de les portes del vehicle pot ser potencialment problemàtica. 

Aquest problema no només afecta la seguretat dels ciclistes. Els motoristes són un altre col·lectiu que es pot veure molt beneficiat de la inclusió d'aquest petit gest en la rutina a l'hora de sortir del vehicle.