GAES TITAN DESERT 2017

Dones a la sorra

La proporció de dones a la Gaes Titan Desert by Garmin en comparació amb els homes és ínfima ¿Per què?

Dones a la sorra

C. CASAL

2
Es llegeix en minuts
TOTI ROSSELLÓ

El flamant SEAT X-Perience Titan Desert que presidia la sortida de la primera etapa de la carrera ens impedia fer les fotos del pacient grup que esperava, amb els nervis típics del primer dia de classe, el tret de sortida. No obstant, amb el familiar 4x4 ja obrint la carrera per aquests camins de sorra que carrega el diable, el cúmul d'homes entre la massa de participants era aclaparador i fer fotos d'alguna dona era tasca titànica.

Per sortir de dubtes, vam parlar a la meta amb diverses participants, dues, elit. És el cas de la guanyadora de la primera etapa, la ciclista resident a Puigcerdà Anna Ramírez. Exhausta a la meta explicava que "un dels principals motius de la poca participació femenina és que les dones som menys competitives". I m'ho deia la dona vencedora d'una etapa de 100 quilòmetres entre sorra, pedres i vent… Els motius deuen ser uns altres, perquè de dones amb ambició de victòria n'hi ha.

No obstant, l'Anna va aclarir que "hi ha moltes dones a qui els agrada la bici, però no tenen objectius pel que fa a resultats, aleshores aquesta carrera és per a elles. Si a més munten un equip o senzillament venen en grup s'ho passaran molt bé".

Les dades són aclaparadores,  amb 433 homes inscrits per 27 dones a les llistes. Deu ser el desert, la calor, la sorra, la intel·ligència…

La segona d'aquesta etapa inicial va ser la cubana Olga Echenique, que qualificava la prova d'"una mica dura", encara que de manera jocosa afirmava que "nosaltres mentalment som molt més dures que els homes". Ja en to més seriós la ciclista guanyadora de la Titan Tropic 2015 disputada a Cuba deixava clar que "aquesta carrera no és impossible, es pot fer, en percentatge és més alt el nombre d'homes que es retiren que de dones". La noia, de 21 anys, afirmava: "Per a mi és una carrera molt motivadora i en especial és un repte amb mi mateixa".

Notícies relacionades

Després de 100 quilòmetres al cos, em va sorprendre la jovialitat de la barcelonina Estefani Rottier, que afirmava que "les dones pensen que això és un impossible i no és així. Animaria que vinguessin, usant el cap qualsevol dona és capaç de fer això, sempre que t'agradi l'esport".

Però és que, a més, Estefani fa la carrera en duo mixt i amb una 'fat bike' (rodes amples) patrocinada per Ajram Bikes, i ella s'ho pren com un altre repte dins de la gran odissea de la Gaes Titan Desert. Està convençuda que en BTT el que frena les dones és la part tècnica pel tema de les caigudes "perquè tinc clar -diu- que nosaltres som més prudents que els homes".