El Tour es blinda per l'elevada amenaça terrorista

Uns 23.000 gendarmes i policies estaran presents en tot el recorregut

França mobilitzarà per primera vegada la unitat d'elit de la Gendarmeria

segea30414774 team sky rider chris froome of britain  r   race l160524210000

segea30414774 team sky rider chris froome of britain r race l160524210000 / STEFANO RELLANDINI

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Garantir la seguretat dels grans esdeveniments esportius en un context marcat per l'elevada amenaça terrorista s'ha convertit en un autèntic repte per a les forces de l'ordre franceses.

En un interval de tres mesos, França acull completament blindada el torneig de tennis de Roland Garros (fins al 5 de juny), el Tour (del 2 al 24 de juliol) i l’Eurocopa (del 10 de juny al 10 de juliol) sota l’estat d’emergència decretat arran dels atemptats del 13 de novembre i ampliat recentment per l’Assemblea Nacional.

Els espectadors es veuran obligats a fer gala de paciència per sotmetre’s a estrictes controls abans d’accedir als recintes on es disputin els partits i el Govern francès revisa els protocols de seguretat per solucionar els errors detectats dissabte passat a l’Estadi de França durant el partit entre el París Saint-Germain i l’Olympique de Marsella.

EL MONT-SAINT-MICHEL

La 103a edició del Tour, que s’inicia el 2 de juliol al peu del Mont-Saint-Michel, no serà una excepció. Uns 23.000 gendarmes i policies estaran presents al llarg del trajecte. A més, per primera vegada en la història de la competició, la unitat d’elit de la Gendarmeria (GIGN) –com ho fa la de la Guàrdia Civil a la Vuelta– es desplegarà en els 3.500 quilòmetres que recorreran els ciclistes. La seva missió serà actuar amb rapidesa en cas d’atemptat.

El desplegament de seguretat inclou la presència habitual de 50 motoristes de la Guàrdia Republicana, nombrosos voluntaris i efectius dels serveis de protecció civil. A més, en cada final d’etapa s’instal·larà un punt de comandament operatiu de la Policia i la Gendarmeria. L’objectiu, segons va explicar ahir el ministre francès de l’Interior, Bernard Cazeneuve, al presentar el dispositiu juntament amb el director del Tour, Christian Prudhomme, és «garantir la seguretat dels corredors i del públic sense alterar la dimensió festiva de la cursa».

«La seguretat és la prioritat dels organitzadors», ha apuntat Prudhomme després de posar en relleu que el Tour no és només una gran competició esportiva internacional, sinó també «un element de cohesió social, nacional i familiar» i un gran aparador de França, primer destí turístic del món. El Tour reuneix cada any seguint la ruta ciclista prop de 12 milions d’espectadors i, en aquesta edició, el pilot passarà també per Suïssa, Andorra i Catalunya.

Per aquest motiu, responsables dels Mossos d’Esquadra i de la policia d’Andorra han estat durant dos dies a París juntament amb els seus col·legues francesos en les reunions preparatòries del dispositiu, per acabar d’ajustar el nombre d’efectius.

Notícies relacionades

Ells tindran la responsabilitat de garantir el normal desenvolupament de la carrera en els 184 quilòmetres de la novena etapa del Tour, que el diumenge 10 de juliol transcorrerà entre Viella i Andorra.

A LA RECERCA DE LA TRANQUIL·LITAT

«El repte, com comentava el ministre francès, és l’entorn en el qual es desenvolupa l’etapa, que és diferent del d’altres anys. I l’objectiu és que sigui una etapa tranquil·la, festiva i sense cap incidència», va explicar a aquest diari el comissari dels mossos, Ferran López. «Ningú pot garantir res al cent per cent però s’ha de treballar perquè el risc sigui mínim. La gent pot estar tranquil·la», va afegir el comissari català. En les reunions celebrades al Ministeri francès de l’Interior hi ha participat igualment el director dels Serveis Territorials d’Interior del Pirineu, Josep Palau.