Francisco Ibáñez, Oriol Mitjà i el pare Manel, els finalistes del Català de l'Any

Els candidats poden rebre vots fins al dia de l'entrega del premi, el 16 de maig

icoy38257291 catala de l any170501181147

icoy38257291 catala de l any170501181147

3
Es llegeix en minuts

L'elecció del guanyador del premi Català de l’Any 2016, premi que convoca EL PERIÓDICO DE CATALUNYA des del 2000, entra en la fase final, en que ja només queden en la disputa tres dels 10 candidats de la llista, confeccionada a partir de les propostes dels lectors. Del grup que optava inicialment al premi, i que es podia votar fins aquest dilluns a les 12, queden tres aspirants: Francisco Ibáñez, Oriol Mitjà i Manel Pousa, més conegut com el pare Manel.

Ells són els tres que, per decisió dels votants, podran seguir rebent vots des de la mitjanit d'aquest dimarts fins a les 12.00 del pròxim 16 de maig, el dia en què tindrà lloc la gala d'entrega del premi al Teatre Nacional de Catalunya. Els vots poden emetre's  per les vies previstes per a això: a la web (www.cataladelany.cat), per SMS, per telèfon (905855803) i des del Facebook d'El Periódico.

CANDIDATS

Els 10 candidats que es podia votar fins a aquest dilluns eren els que segueixen: l'astrofísic Guillem Anglada-Escudé, el cineasta Juan A. Bayona, la nedadora Mireia Belmonte, el dibuixant Francisco Ibáñez, l'escriptor Eduardo Mendoza, l'investigador Oriol Mitjà, l'escriptora Maria Antònia Oliver, la coreògrafa Sol Picó, el sacerdot Manel Pousa i l'actriu Clara Segura.

Entre Ibáñez, Mitjà i Pousa, els votants elegiran el successor de qui va ser premiat amb el Català de l’Any 2015, el director de l'oenagé Proactiva Open Arms, una oenagé de Badalona que rescata i assisteix els refugiats en les aigües de l'illa grega de Lesbos.

DIBUIXAR UNA VIDA

Francisco Ibáñez, creador de 'Mortadel·lo i Filemó' té 81 anys i va néixer a barcelona quatre mesos abans que comencés la guerra civil, el

La gala serà retransmesa per TVE

La gala d'entrega del premi Català de l’Any 2016 tindrà lloc al Teatre Nacional de Catalunya el pròxim 16 de maig, hores després que, al migdia, es donin definitivament per tancades les votacions per determinar quin dels tres finalistes que ara segueixen en la disputa pel premi s'imposa. L'acte serà retransmès per La 1 de TVE i comptarà com a presentadors amb el cuiner Jordi Cruz i l'actriu i presentadora Llum Barrera. També hi haurà música: durant la gala actuarà el grup Love of Lesbian. El Teatre Nacional de Catalunya acollirà així mateix el Sopar de l’Any, en l'elaboració del qual participaran Ferran Adrià, Josep Roca, Carme Ruscalleda, Fina Puigdevall i Carles Gaig, entre altres grans de la cuina.

març de 1936. L'any passat, al celebrar el seu 80è aniversari, va rebre un homenatge del Saló del Còmic.

Ediciones B també ho va celebrar, amb una edició integral de la seva obra '13 Rue del Percebe'. Amb 16 anys, compaginava el seu treball com a grum -després va ser comptable- del Banco Español de Crédito amb les seves primeres col·laboracions amb diferents revistes.

EXPERT EN MALALTIES TROPICALS

Notícies relacionades

Oriol Mitjà, és un metge nascut a Arenys de Munt (Maresme) el 1980 especialitzat en malalties tropicals. El 2016, després de gairebé 10 anys d'investigacions, va presentar un tractament efectiu i molt barat per erradicar la malaltia del pian, que afecta especialment els nens, a Papua Nova Guinea. Allà va arribar amb un màster sobre malalties tropicals que va estudiar a Londres. A l'afrontar els efectes del pian, va descobrir que amb una única pastilla de l'antibiòtic azitromicina es cura la infecció.

IMPULSOR DE LA FUNDACIÓ PARE MANEL

Creador i impulsor de la Fundació Pare Manel, Manel Pousa, sacerdot de 71 anys, nascut aGranada i barceloní des de petit, recorre cada dia els barris de Roquetes i Verdum, a Nou Barris, per vetllar pels nens i joves més necessitats. Té la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Honor de la Ciutat.