premi de renom

Aquests són els 10 candidats al Català de l'Any 2016

Els lectors poden votar pel seu preferit per obtenir el prestigiós guardó

Els tres més votats passaran a la final, de la qual sortirà el guanyador el 16 de maig

jgblanco37957692 candidatos a catala de l any guillem anglada escude  bayona 170407084134

jgblanco37957692 candidatos a catala de l any guillem anglada escude bayona 170407084134

3
Es llegeix en minuts

El Català de l’Any 2016, premi que convoca EL PERIÓDICO DE CATALUNYA des de l'any 2000, inicia aquest divendres una segona fase en què els lectors poden votar entre els deu candidats seleccionats a qui, segons ells, tingui més mèrits per aconseguir el guardó. Després de rebre, des del 23 de març, les propostes dels lectors, el diari ha confeccionat la llista definitiva de candidats de la qual sortiran els tres finalistes que optaran al premi. Les votacions es poden fer a la web (www.cataladelany.cat), per SMS, per telèfon (905 855 803) i des del Facebook d'EL PERIÓDICO, fins al dia 1 de maig.

El 2 de maig, els tres candidats que tinguin més vots passaran a la final i s'iniciarà una nova votació per elegir el successor d'Òscar Camps, guanyador de l'última edició. El premi s'entregarà en la gala que se celebrarà el 16 de maig al Teatre Nacional de Catalunya, i després de la qual tindrà lloc el Sopar de l’Any, en què participaran Ferran Adrià, Josep Roca, Carme Ruscalleda i Raul Balam, Nandu Jubany, Fina Puigdevall, Carles Gaig, Sergio Humada, Christian Escribà, Silvia Hoffman, els germans Torres, Paolo Casagrande i Paco Méndez.

Els candidats són: l'astrofísic Guillem Anglada-Escudé, el cineasta Juan A. Bayona, la nedadora Mireia Belmonte, el dibuixant Francisco Ibáñez, l'escriptor Eduardo Mendoza, l'investigador Oriol Mitjà, l'escriptora Maria Antònia Oliver, la coreògrafa Sol Picó, el sacerdot Manel Pousa i l'actriu Clara Segura.

AQUESTS SÓN ELS 10 CANDIDATS:

Guillem Anglada-Escudé (astrofísic)

Descobridor del planeta Pròxima b, el més pròxim al nostre sistema solar que podria ser habitable. La revista 'Nature' el va incloure entre els 10 científics més importants del 2016. És professor a la Universitat Queen Mary de Londres.

Juan Antonio Bayona (cineasta)

L'excel·lent acollida del seu últim film, 'Un monstre em ve a veure', confirma aquest barceloní de 41 anys com el cineasta català més influent del moment. En el seu pròxim projecte treballarà amb Steven Spielberg.

Mireia Belmonte (nedadora)

La primera nedadora d'Espanya que aconsegueix un or olímpic. Va tornar de Rio 2016 amb la medalla d'or en 200 metres papallona i la de bronze en 400 estils. La badalonina aspira a participar en els Jocs de Tòquio 2020.

Francisco Ibáñez (dibuixant de còmics) 

El  creador de 'Mortadel·lo i Filemó' va celebrar el seu 80è aniversari en plena forma. El Saló del Còmic de Barcelona li va retre un homenatge i Ediciones B va celebrar l'efemèride amb l'edició integral de la seva obra '13 Rue del Percebe'.

Eduardo Mendoza (escriptor)

L'autor de 'La verdad sobre el caso Savolta' ha rebut recentment el premi Cervantes, el guardó més important de la literatura en castellà. És un dels autors catalans amb més projecció internacional.

Oriol Mitjà (metge investigador)

Metge barceloní especialitzat en malalties tropicals. El 2016, després de gairebé 10 anys d'investigacions, va presentar un tractament efectiu i molt barat per erradicar el pian en una illa de Nova Guinea on causava estralls.

Maria Antònia Oliver (escriptora)

Resident a Barcelona des de fa 50 anys, l'escriptora de Manacor ha vist aquest any reconeguda la seva llarga trajectòria amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. El jurat va valorar així mateix el seu vessant d'activista social i feminista.

Sol Picó (coreògrafa i ballarina) 

Alacantina establerta a Barcelona des de fa 25 anys, ha rebut el Premio Nacional de Danza que atorga el Ministeri de Cultura. Innovadora i amb un segell personal inconfusible, també és una infatigable lluitadora per la igualtat de sexes.

Manel Pousa (sacerdot solidari) 

Creador i impulsor de la Fundació Pare Manel, aquest sacerdot de 71 anys recorre cada dia els barris de Roquetes i Verdum, a Nou Barris, per vetllar pels nens i joves més necessitats. Té la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Honor de la Ciutat.

Notícies relacionades

Clara Segura (actriu)

Actriu de referència en l'escena catalana, va començar el 2016 protagonitzant la sèrie de TV-3 'Nit i dia' i va acabar l'any triomfant a La Villarroel amb 'La treva'. Intèrpret polifacètica, es mou amb comoditat tant en el teatre com en el cine i la televisió.