Núria Espert, una reina al tron de la interpretació

Als seus 80 anys, l'actriu triomfa amb el seu magistral paper com a rei Lear i prepara la seva pròxima obra, 'Incendios'

 

  / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dir que el 2015 ha sigut l'any de Núria Espert és molt dir per a una diva (la paraula no li agrada perquè, afirma, "ningú és el millor de res") que fa set dècades que està a l'escenari (va debutar al Romea amb 13 anys) i que recull elogis per on passa (algunes de les seves interpretacions, com a 'Yerma', 'Divinas palabras', 'La casa de Bernarda Alba' 'La loba', són antològiques), a més suma més de 170 guardons (l'últim, el Premio Nacional de Cultura). Però malgrat aquest currículum tan extens, Espert no es relaxa i l'any passat va seguir regnant a l'escenari. Mai més ben dit. En el seu últim paper, i èxit, portava posada la corona del rei Lear, un dels grans personatges no només de Shakespeare sinó de la dramatúrgia universal, i amb la seva interpretació va mantenir tron i ceptre a l'Olimp dels escenaris.

Un salt al buit, realitzat complerts els 80 i de la mà d'un dels seus grans companys de viatge teatral, Lluís Pasqual. El director va tenir clar des del principi que ell, el rei, havia de ser ella, l'Espert. "Vaig buscar el millor actor per al paper i era una actriu", afirmava el responsable del Teatre Lliure a principis del 2015 quan es va estrenar l'obra, 'El rei Lear', a la sala de Montjuïc. La peça va tornar al desembre, i en les dues ocasions va reunir l'ovació del públic i el favor de la crítica. L'actriu va treure el millor i el pitjor del personatge: sense oblidar la crueltat i la vilesa del rei, que premia l'adulació i castiga l'amor verdader, Espert va trobar també el costat humà de qui tot ho destrueix.

DEBILITAT PER LADY MACBETH

Però no va estar sola en aquest paper tan ardu; un elenc d'actors de luxe (Jordi Bosch, Julio Manrique, Ramon Madaula, Laura Conejero, Teresa Lozano...) es van traslladar amb ella a l'Anglaterra que descriu Shakespeare. El muntatge opta a 11 Premis Max, entre ells el de Millor Actriu (Núria Espert) i Millor Espectacle de Teatre. La seva distinció sembla assegurada, però haurem d'esperar fins al 25 d'abril per saber si obté el seu cinquè reconeixement en aquests guardons. 

Notícies relacionades

La de l'any passat no va ser la primera vegada que l'actriu es posa en el paper d'un home. Ho va fer amb només 21 anys interpretant Hamlet al Teatre Grec. "¡Horripilant! Una nit molt tempestuosa", segons Espert, ja que a l'Espanya dels 60 aquest travestisme no es va acabar d'entendre. Més fàcil ho va tenir el 1983, quan es va transformar en Pròsper a 'La tempestad', i ni una objecció des de la platea s'ha presentat ara amb el seu paper de rei. Un rol que ha suposat la seva tornada al teatre en català, després de molts anys declamant en castellà, ja que Espert és d'aquelles actrius que un dia van decidir agafar el pont aeri i que tenen tant prestigi a Madrid com a Barcelona. I un rol que seria un gran colofó a la seva trajectòria si la diva es plantegés abandonar l'escenari, una cosa que no entra en el seu futur més immediat: "Mentre tingui salut, projectes i el públic m'estimi, seguiré dalt de l'escenari", ha afirmat en més d'una ocasió.

En cartera té 'Incendios', la versió de l'obra de Wajdi Mouawad que prepara Mario Gas per al setembre, i un desig shakespearià per complir: "Lady Macbeth és la meva preferida". Projectes per coronar una llarga carrera que va obtenir el seu primer èxit el 1954, interpretant 'Medea', es va consagrar amb ‘Yerma’ el 1971, i que ha passat, també amb èxit, per la direcció: memorable va ser la seva 'La casa de Bernarda Alba' a Londres amb Glenda Jackson com a protagonista. 

El perfil

Família: Es va casar amb el director i guionista Armand Moreno, el seu representant i refugi durant 39 anys fins a la seva mort. Té dues filles, Alícia i Núria, i una néta, Bárbara.