• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

EL FUTUR D'EUROPA

La Unió Energètica de l'1%

Dijous, 5 de març del 2015 Alfons Pérez (Barcelona)

Arias Cañete afirmava fa una setmana que «la Unió Energètica és probablement el projecte energètic més ambiciós des de la creació de la Comunitat del Carbó i de l’Acer», i que oferirà una energia més segura, neta i barata als consumidors europeus. No sabem si aquesta afirmació inclou l’assumpció de responsabilitats de la Comissió Europea per haver promogut el magatzem Castor, que va provocar terratrèmols i costarà més de 4.700 milions d’euros als ciutadans. O si vol dir que aturarà la construcció del gasoducte d’Azerbaidjan a Itàlia, que rebutgen les comunitats de la Pulla italiana i que acabarà soldant els interessos energètics europeus al règim autoritari i cleptocràtic d’Azerbaidjan; amb un cost estimat de 45.000 milions. Potser l’afirmació va més en el sentit d’acabar amb l’acaparament energètic del nord d’Àfrica, deixant de promoure el gas d’esquist al sud d’Algèria i Tunísia, amb l’empresa francesa Total al capdavant, que paradoxalment té prohibida aquesta activitat a França. No sabem si el tàndem Juncker-Cañete, president i comissari d’Energia i Canvi Climàtic, ha valorat altres maneres d’obtenir una energia més segura, neta i barata; per exemple, donar rellevància a l’escala local per a la producció renovable i considerar els ciutadans part activa del model i no simples consumidors. Ara bé, d’un exgovernador del Banc Mundial i un membre d’un partit negacionista (del canvi climàtic) no en podem esperar solucions en aquest sentit. El mínim que se’ls pot exigir com a servidors públics és que no encobreixin els interessos financers i geopolítics que hi ha darrera de la proposta de la Unió Energètica, que poc tenen a veure amb les necessitats punyents dels ciutadans europeus.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.