• Dilluns 19 abril 2021, 12:12 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió

EL REFERÈNDUM DE GRÈCIA

¿Algú es preocupa del benestar del poble grec?

Diumenge, 5 de juliol del 2015 Joan Duran (Premià de Dalt)

Avui els grecs estan cridats a les urnes. Han de triar entre un sí –que significa més retallades i menys sobirania– o un no, que no se sap què vol dir exactament, però s’acosta a dir «prou» a les imposicions sense pal·liatius de la troica. Les dues parts han d’assumir responsabilitats davant les causes que han portat a aquesta situació. L’entrada de Grècia a la UE va ser fruit d’enganys i manipulacions tant per una part com per l’altra, i en els anys posteriors o bé no hi va haver control sobre l’augment del dèficit de l’economia grega o bé es va tolerar. Convertir el deute privat –en bancs fonamentalment francesos i alemanys– en públic i repartit entre els diferents països ha sigut una hàbil maniobra per salvar aquelles entitats i convertir en creditors de Grècia tots els països de la Unió Europea. Donar un nou crèdit amb el qual es pagarà l’anterior i així successivament no sembla el remei adequat per a Grècia. En canvi, no s’ha destacat gaire que l’actual Govern ha situat el dèficit en el 3%, per sota del d’alguns dels països creditors. Tampoc la troica ha reconegut que l’aplicació de les seves receptes ha provocat un empobriment de les classes mitjanes i baixes i un enriquiment de les elits. Això ha desencadenat grans sacsejades. Així, han aflorat partits nous: als països europeus del nord, d’extrema dreta;  als del sud, d’extrema esquerra. Mentre que els primers no preocupen la UE, els segons es perceben com l’enemic a destruir perquè no contaminin la resta de socis. ¿En aquesta confrontació ideològica, política i econòmica, algú es preocupa de la gent? El poble grec està en una difícil situació i necessita creure que té futur. Per això és necessari rebaixar la pressió i que la Unió Europea l’ajudi a millorar el seu PIB, que és la manera de mirar amb més optimisme el seu futur. La situació geopolítica de Grècia és molt important i la UE ho ha de tenir molt en compte.



Si voleu debatre sobre aquest tema, escriviu-nos aquí

EL PERIÓDICO publica opinions, rèpliques i suggeriments d'interès general, respectuoses amb les persones i institucions. Les cartes enviades podran ser extractades. Tot i així, resulta impossible publicar-les totes. Per publicar-les, EL PERIÓDICO es reserva la possibilitat de demanar dades addicionals com DNI, domicili i telèfon amb la finalitat de contrastar el seu contingut i la identitat de l'autor. No es mantindrà correspondència per correu electrònic ni s'atendran visites o trucades telefòniques sobre cartes o comentaris no publicats en qualsevol dels suports d'EL PERIÓDICO.
QUEIXES: Els lectors poden expressar les seves queixes al diari o bé al Consell de la Informació de Catalunya (CIC). Al CIC només quan considerin que s'han vulnerat els principis recollits al Codi Deontològic, pel tractament que donen els mitjans informatius sobre els diferents temes. Poden dirigir-se al Consell de la Informació de Catalunya trucant al 93 317 19 20.