EUROBASKET-2017

Eslovènia destrona el campió

La selecció cau de forma molt dura en la semifinal davant un rival molt superior i amb un Doncic magnífic (72-92)

TUR10 - ESTAMBUL (TURQUÍA), 14/9/2017.- Marc Gasol (c) en acción ante Anthony Randolph (i) de Eslovenia hoy, jueves 14 de septiembre de 2017, durante su juego de la semi final de Eurobasket 2017, en Estambul (Turquía). EFE/TOLGA BOZOGLU

TUR10 - ESTAMBUL (TURQUÍA), 14/9/2017.- Marc Gasol (c) en acción ante Anthony Randolph (i) de Eslovenia hoy, jueves 14 de septiembre de 2017, durante su juego de la semi final de Eurobasket 2017, en Estambul (Turquía). EFE/TOLGA BOZOGLU / TOLGA BOZOGLU (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola / Istanbul ( Enviat especial)

Espanya jugarà per la medalla de bronze de l’Eurobasket, destronada per un equip arrasador, Eslovènia, la gran sensació a Istanbul, que ha anat deixant enemics en el compte fins a plantar-se en la primera final de la seva història. El somni del títol es va esvair en una nit nefasta en què res va sortir bé i va acabar sent una tortura (72-92 ).    

    

Des de la primera fase, l’equip eslovè va mostrar una tremenda efectivitat. Però en la semifinal es va mostrar demolidor, amb uns percentatges d’encert espectaculars (14 de 25, un 56%), un joc dinàmic i físic i una actitud a la pista, sobretot a l’hora de defensar, que enamora.

FUTUR NÚMERO U

La raó de l’espectacular eclosió d’Eslovènia s’ha de buscar en una estrella emergent que farà parlar molt: el joveníssim Luka Doncic, el base de 18 anys del Madrid, possible número u del pròxim draft de la NBA, peça clau que ha acabat de convertir un equip ben dirigit a la banda (Igor Kokoskov és tècnic ajudant a Utah) i amb molt talent a les seves files, amb  Dragic, Prepelic o el nacionalitzat Randolph, en un fórmula 1.    

    

Amb Doncic (11 punts, 12 rebots, 8 assistències) i amb Dragic (15 punts), el base dels Miami Heat, fent moltíssim mal a la defensa d’Espanya amb el pick and roll i amb una nit d’inspiració en el llançament que passarà la història del torneig, Espanya no va tenir més remei que abdicar, per més ganes i esforç que hi va posar, per més determinació que va aplicar Pau Gasol, per més desgast col·lectiu.

    

La selecció va viure tot el partit dos passos enrere, incapaç d’enganxar-se al duel, rendida al bombardeig al qual la va sotmetre Eslovènia, que ja tenia encarrilat el triomf en el tercer quart (57-73), i que va amarrar bé en l’últim període, sense que Espanya trobés un antídot que evités la patacada.

MAL INICI

Igual que va succeir en vuitens i quarts, la selecció va tornar a viure a la contra per una mala posada en escena que, segurament, té molt a veure amb el quintet titular que Scariolo ha repetit en tot el torneig. Pau i Marc Gasol van viure massa pendents d’ajudar els petits en les defenses de Dragic i Doncic. I Eslovènia ho va aprofitar per moure la pilota, generar espai i sumar cistelles ­fàcils.

    

Els tiradors de Kokoskov van començar a connectar tots els triples que tiraven (6 de 8 en el primer quart) i van obrir una bretxa que va començar a ser preocupant (12-19, m. 8).

    

La selecció va haver de fer un enorme esforç per mantenir el pas d’un rival descarat. Ho va fer a través de la defensa, amb l’entrada a la pista de Sastre, Juancho Hernangómez i Oriola. I també de compartir millor la pilota.

RESPOSTA DE PAU

Hi va ajudar la clarividència de Sergio Rodríguez i una recerca molt més efectiva de Marc Gasol. Però això no va fer baixar les revolucions d’Eslovènia, que va seguir amb uns percentatges altíssims, més enllà del que es pot imaginar en una semifinal europea, amb Dragic i Prepelic imparables i un Doncic, ben controlat als primers minuts per San Emeterio i Sastre, però que va acabar afegint-se a la festa.

    

Eslovènia sumava deu triples de 15 llançaments al descans (un increïble 67% d’encert) i això li va permetre mantenir-se al capdavant del marcador (45-49), encara que el mal no va resultar tan dramàtic pel protagonisme de Pau Gasol en aquest tram, que va començar a jugar-se totes les pilotes i fins i tot a sumar triples per sostenir Espanya, ben recolzat pel seu germà Marc i també per un atrevit Sergio Rodríguez, entestat també a sumar. 

    

L’inici del tercer quart només va agreujar les males sensacions en la selecció espanyola, que va veure com el seu desavantatge creixia i creixia mentre Eslovènia se sentia dominadora del partit, ficada en una dinàmica guanyadora que ha anat construint durant tot el torneig i que va anar augmentant a mesura que corrien els minuts.

Notícies relacionades

    

Scariolo ho va intentar amb canvis de quintets i de defenses, buscant trobar algun ressort que reactivés l’equip. Tot inútil. Amb Dragic i Doncic com a únics amos de la pilota i amb un Randolph més ficat que mai en la lluita, Eslovènia va portar a situar l’avantatge per sobre de la frontera dels 20 punts, una enorme patacada per al campió destronat, al qual només quedarà el bronze com a consol. 

Temes:

Eurobasket