El pivot barceloní sentencia a Alemanya amb 18 punts en un tercer quart excels

rpaniagua40076781 basketball   germany v spain   european championships euroba170912192738

rpaniagua40076781 basketball germany v spain european championships euroba170912192738 / MURAD SEZER

3
Luis Mendiola / Istanbul (Enviat especial)

Espanya va patir l’indicible però va superar l’examen de quarts contra Alemanya (72-84) amb una actuació colossal de Marc Gasol (28 punts, 10 rebots) i va confirmar, una vegada més, la seva tremenda fiabilitat en una gran competició per accedir a la seva des­ena semifinal consecutiva en un Europeu, elevant la llegenda d’aquest equip espectacular. El seu rival serà Eslovènia, botxí de Letònia (103-97) en l’altre enfrontament gràcies a 27 punts del madridista Doncic, 26 de Dragic i 16 de Randolph que van deixar sense valor els 34 de Porzingis.

Marc Gasol va irrompre en el partit quan el panorama pintava malament per a la selecció. I ho va fer amb una d’aquelles actuacions que han engrandit el seu nom a la NBA.

Curiosament ho va fer amb el seu germà Pau a la banqueta. Pot ser casualitat. Però sense l’ombra de Pau, el pes del qual és enorme quan està a la pista, Marc va fer un pas endavant.  Va marcar diferències amb 18 punts en el quart, 14 d’aquests en el parcial de 5-20 que va treure del carril Alemanya.

TRIPLES CLAU / Va anotar els tres triples que va llançar Marc sense fallar i, a més, va sumar una acció de dos més un, mentre el quadro alemany no sabia com parar l’allau. Això unit a dos triples de Sastre i Rodríguez va portar el marcador d’un empat a 50 a un 53-65 al final del tercer quart, que va aplanar el camí per al triomf d’Espanya, que va tenir altres jugadors destacats com Joan Sastre o el mateix Pau Gasol, autor de 19 punts.

«Necessitava un partit així per fer feliços els meus companys. Però som ambiciosos, en volem més», va assegurar Marc Gasol. «L’actuació de Marc va ser excel·lent, igual que la de Sastre en defensa», es va congratular Scariolo.

La selecció no va entrar en el partit amb la tensió necessària. Va faltar concentració i també intensitat en defensa. I Alemanya, llançada per un gran Schröder, va situar un inesperat 11-2 en cinc minuts.

Enmig de les mirades de desconcert dels uns i dels altres, va aparèixer el de sempre al rescat: Pau Gasol. Seus van ser 7 dels 9 primers punts, per enganxar novament l’equip al partit (13-9).

Però el canvi fonamental va arribar amb una millor actitud en defensa. L’entrada de Sastre, de Juan-cho Hernangómez i d’Oriola (que es va carregar molt ràpid de faltes) va resoldre part de les vies d’aigua. Especialment brillant va ser el treball del valencianista Sastre en el marcatge de Schröder i també de Lo, que va acaparar molt joc ofensiu a Alemanya, igual que l’ala pivot Theis.

La direcció de Sergio Rodríguez també va elevar la fluïdesa i, enganxats als punts dels germans Gasol, la selecció va canviar la dinàmica a meitat del segon quart (27-32), després de deixar més de quatre minuts Alemanya sense anotar. Ningú, no obstant, va rellevar els dos germans. L’equip va estar espès en atac i Alemanya va acabar per igualar en totes les facetes del joc la selecció per anar-se’n al descans amb un esperançador 33-34.

APOSTA PELS JOVES /Schröder, a més, va demostrar en la represa amb dos triples consecutius que Alemanya no estava disposada a donar facilitats. L’equip de Chris Fleming anotava amb més fluïdesa, mentre que per a Espanya cada atac era una agonia.

Sense tir exterior com a amenaça, l’equip alemany no tenia problemes per tancar espais a la zona, on Espanya sol manar. En aquest escenari exigent, amb Pau Gasol empenyent l’equip de forma agònica, Scariolo va encertar la tecla.

El seleccionador va apostar pels joves Juancho i Willy Hernangómez, juntament amb Sastre, per donar intensitat al treball al darrere, va deixar la direcció a Sergio Rodríguez i va donar els galons de comandament a Marc Gasol. I aquest quintet atípic, capaç de defensar i obrir molt més el camp, es va encarregar de dinamitar el desenllaç dels quarts a cop de cistella del pivot dels Grizzlies, heroi d’una altra nit memorable per a la selecció, que va obrir un coixí de 12 punts abans de l’últim quart, que ja va ser impossible d’eixugar per a l’excel·lent quadro alemany.