L'INICI DE L'EUROBASKET

Espanya afronta l'Europeu amb el somni de la seva quarta corona

Pau Gasol lidera la selecció, favorita a reeditar el títol tot i les seves absències

lmendiola39870118 gra338  cluj  30 08 2017   los jugadores de la selecci n esp170830204219

lmendiola39870118 gra338 cluj 30 08 2017 los jugadores de la selecci n esp170830204219 / Juan Carlos Hidalgo

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola / Barcelona

Amb tres títols en les últimes quatre edicions, amb Pau Gasol, als 37 anys, encara com a principal referència, amb experiència i talent de sobres a la plantilla, Espanya partirà com el principal favorit per reeditar el títol de l’Eurobasket, que es jugarà des d’avui i fins al 17 de setembre a quatre països europeus (Romania, Israel, Finlàndia i Turquia) de forma simultània.

La selecció de Sergio Scariolo arriba al torneig amb mig equip retocat a causa de les absències i les baixes respecte als Jocs Olímpics de Rio de l’estiu passat (Llull, Rudy, Reyes, Calderón, Claver, Mirotic). Però el lideratge dels germans Gasol i la presència de sis NBA a les seves files, la llista més llarga del torneig (juntament amb els Gasol, Ricky Rubio, Álex Abrines i els germans Hernangómez)  sostenen la seva condició de favorit. 

Espanya apareix a totes les apostes destacada per sobre de Sèrbia, l’actual subcampiona olímpica, també de la subcampiona europea Lituània, de rivals de primer nivell com França o Grècia, i també d’equips que aspiren al paper de revelació com l’Eslovènia de Doncic, la Croàcia de Saric o la Letònia de Porzingis.

Les baixes de pes en rivals directes com Sèrbia (Teodosic, Jokic, Bjelica), França (Parker, Batum, Gobert), Turquia (Asik, Ilyasova, Kanter) o Grècia (Antetotokoumpo, Koufos) ajuden a reforçar el somni de la selecció en un torneig en què s’espera el pas endavant de molts joves com el madridista Doncic, a Eslovènia; el finlandès Markkanen, un ala pivot de 20 anys i 2,13, reclutat pels Bulls, a Finlàndia; de Dragan Bender, un ala pivot de 19 anys i 2,16 a Croàcia, ja a la nòmina dels Suns, o del nou jugador valencianista Hlinason, un pivot de 19 anys i 2,15.

AMB GANES

«Tenim ganes de començar», admet el seleccionador Sergio Scariolo. «Som conscients de les dificultats que tindrem, però hi anem amb molta il·lusió i la sensació que hem aconseguit una gran cohesió en convivència, sensacions personals i en el treball tècnic i tàctic, tot i que ens queden coses per millorar», afegeix el tècnic italià abans del debut de demà davant Montenegro, tot i que avui ja s’obrirà el campionat de forma oficial amb sis enfrontaments.

Des de la irrupció de Pau Gasol, Navarro i companyia a l’Eurobasket-2001, a Turquia, la selecció espanyola s’ha instal·lat en l’èxit, imposant la seva hegemonia en l’última dècada, per situar-se a l’altura dels grans equips de la història, com la Unió Soviètica i Iugoslàvia. Els seus triomfs en les edicions de Polònia (2009), Lituània (2011) i França (2015), la seva plata a Espanya (2007) i el bronze d’Eslovènia (2013) així ho demostren.

Notícies relacionades

Amb la renúncia de Calderón i Reyes, i el comiat de Navarro en aquest torneig, l’Eurobasket es presenta, a més, com una de les últimes pàgines de la generació d’or, raó que segurament reforçarà el desig de Pau Gasol i Navarro de firmar una sortida d’escena amb estil. «Afronto aquest Europeu amb la màxima ambició possible. El repte és competir i ajudar el meu equip a guanyar», explica Pau Gasol, que arribarà a la xifra de 200 enfrontaments en la selecció en el debut d’aquest Europeu. El pivot dels Spurs es convertirà així en el sisè jugador que arriba a aquesta xifra després de Navarro (243), Epi (239), Reyes (239), Buscató (222) i Rudy (211).  

«Quan sento dir als jugadors i al seleccionador que aspirem a l’or és un orgull immens perquè demostra la competitivitat i la mentalitat de l’equip i la seva capacitat d’il·lusionar la gent», assegura el president de la federació, Jorge Garbajosa. «Parlar de l’or amb aquesta facilitat pot semblar una mica agosarat, però no ho és perquè els coneixem. M’agrada aquesta mentalitat d’aspirar al màxim, sabent com saben que per a això fa falta molta feina, concentració i també una mica de sort».