El retorn triomfal de la selecció de bàsquet

Tothom mira el Pau

Jugadors, tècnics i directius no dubten a alabar la figura del pivot

"El que ha fet no ho he vist mai ni ho veuré", diu Mirotic

2
Es llegeix en minuts
A. M. / MADRID

En plena recerca de referents, Pau Gasol s'ha tornat a situar a dalt de tot. Amb 35 anys, el pivot dels Bulls de Chicago ha irromput novament per convertir-se en el mirall en què es miren els més joves. Ahir, el jugador català va ser el més aclamat des que va arribar a la terminal de l'aeroport. El pivot de la selecció espanyola segueix estant en boca de tothom. El seu lideratge dins i fora de la pista el posen al capdavant d'un equip que s'ha retrobat amb la glòria en gran part per l'efecte Pau«Jugar amb ell és tot un luxe. És el millor jugador europeu de tots els temps», va dir Nikola Mirotic, company del Pau a Chicago.

S'ha marcat un torneig per tenirlo molt a mà en qualsevol hemeroteca per als apassionats d'aquest esport. Ningú tan bé com Pau Gasol ha entès la necessitat de recobrar el pols d'una selecció que va caure a terra a casa seva mateix en el passat Mundial. Només un guanyador com el Pau és capaç de dir el que va pronunciar abans del decisiu xoc contra l'equip de Tony Parker. «Hem vingut aquí amb el propòsit de guanyar França», va manifestar aleshores el pivot català.

En aquell partit el Pau es va despatxar amb 40 punts i va acomiadar els amfitrions de la lluita per l'or. A la final va sumar 25 punts i va capturar 12 rebots. Una anotació que va fer saltar pels aires el seguiment previ del cos tècnic de Lituània. «Ha sigut el líder. Ens ha portat a dalt de tot. Aquesta ha sigut la clau juntament amb la millora defensiva», va ressaltar ahir Pau Ribas.

Respondre a l'exigència

Fins i tot un jugador acostumat a veure el gran dels Gasol desplegar el seu brillant joc al seu equip no se'n sabia avenir al comprovar el completíssim torneig realitzador del Pau. «El que ha fet no ho he vist mai i crec que no ho veuré, tot i que l'he vist fer 46 punts a Milwaukee», va declarar Mirotic.

Notícies relacionades

Més imparable i decisiu que mai, el Pau ha sigut capaç de respondre a l'exigència d'un torneig llarg. De cada assaig en sortia amb gel als genolls i fins i tot va tenir un problema al bessó dret. No va ser suficient per tombar el pivot. A tot això el Pau va acompanyar un lideratge que va calar en cada jugador. Per tot plegat, Scariolo entén que, malgrat haver tingut la sort d'entrenar grans jugadors, com Navarro o Djordjevic, el Pau és el millor que ha dirigit.

«Sumant les qualitats tècniques i humanes, la seva capacitat de mantenir-se tant de temps a un nivell extraordinari i la seva capacitat per ser tan gran tant fora com dins del camp, el Pau està per sobre de tots», va ressaltar el tècnic italià. La rúbrica la va posar el president de la federació amb una frase que defineix la sensació general. «No crec que hi hagi ningú amb aquest compromís i aquests resultats durant tant de temps», va manifestar José Luis Sáez.