investigació judicial

La família del manter de Terol mort a Montjuïc vol "que se sàpiga la veritat"

El jutge investiga de nou la mort de José Antonio González en una operació dels protagonistes del crim dels urbans

Tres agents que va n acudir al lloc ratifiquen l'atestat policial

zentauroepp42042555 boniato180212204108

zentauroepp42042555 boniato180212204108

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / J. G. Albalat

El cas de la mort d'un suposat manter a Montjuïc el 9 d'agost del 2014, en què estan implicats Rosa Peral i Alberto LópezRosa PeralAlberto López, els dos protagonistes del crim dels urbans, torna a ser investigat per un jutjat de Barcelona. La fiscalia ha sol·licitat la reobertura de la causa i la família de la víctima, que ara sap que les explicacions que va rebre al seu dia són insuficients, s'ha personat com a acusació particular "perquè se sàpiga la veritat".

El crim dels urbans reobre el cas 

La víctima va morir al caure per un terraplè de la muntanya de Montjuïc de Barcelona fugint, segons la versió policial, de tres agents que participaven en un dispositiu activat aquell dissabte al migdia contra la venda ambulant il·legal instal·lada davant de l'hotel Miramar. El que es va saber d'aquell tràgic succés va ser únicament que un manter havia mort al ferir amb arma blanca per una agent municipal i estimbar-se per un precipici d'uns 30 metres.

Durant tres anys, aquesta va ser l'única versió dels fets. No obstant, tot va començar a canviar el maig del 2017, quan els Mossos d’Esquadra es van adonar que dos d'aquests tres agents eren Rosa Peral i Alberto López, els dos amants detinguts per assassinar el nòvio d'ella i cremar el seu cos al maleter d'un cotxe abandonat al pantà de Foix. El tercer agent implicat havia mort un any després de l'incident de Montjuïc en un accident de trànsit. I va canviar encara més fa poques setmanes, quan una companya del mòdul carcerari de Rosa va assegurar que aquesta li havia confessat que Alberto ja havia matat per ella anteriorment, en al·lusió al manter de Montjuïc.

El jutjat de Vilanova i la Geltrú, que instrueix l'assassinat del nòvio de Rosa, va posar en coneixement de la fiscalia aquesta revelació i el ministeri públic va sol·licitar al jutjat d'instrucció 31 de Barcelona, el mateix que havia arxivat la seva mort, que reobrís el cas. La família de la víctima es va buscar un advocat i s'ha sumat a la causa com a acusació particular. "Van pensar que la seva mort no li importaria a ningú", lamenta ara la seva germana. Contactada per aquest diari, la dona ha remarcat que la voluntat de la família és no fer "cap tipus de declaracions" sobre l'assumpte i ha expressat reiteradament el seu desig que es respecti la seva intimitat. Perquè "és la justícia la que ha d'aclarir què va passar". 

"No era manter"

L'home que va morir a Montjuïc es deia José Antonio González i era veí d'Utrillas (Terol). Al poble el recorden amb afecte pel sobrenom del 'Boniato'. Era un home "de bon cor" que, massa sovint, es ficava en problemes per culpa de la seva addicció a les drogues. Sortia molt poc de casa tot i que, de tant en tant, se npanava uns dies a Barcelona. L'agost del 2014, la seva germana va rebre una trucada de la Guàrdia Civil que li notificava que havia mort a la capital catalana. Ningú a la família va sospitar llavors que la causa de la seva mort podia no ser accidental. No obstant, el que no els quadrava de cap manera és que estigués venent DVD pirates a la plaça de l'Hotel Miramar.

Fonts policials consultades per aquest diari tampoc veuen clara la possibilitat que un home d'Utrillas es trobés venent material falsificat en aquella zona de Montjuïc ja que la totalitat de venedors il·legals que treballaven en aquell emplaçament eren d'origen pakistanès o bangladeshià.

Noves declaracions

Notícies relacionades

Aquest dilluns ha arrencat novament la investigació de la mort del 'Boniato'. Han declarat per primera vegada -en qualitat de testimonis- un agent, un caporal i un sergent, tots membres de la Guàrdia Urbana. Són els tres policies que van trobar el 'Boniato' just després de caure pel terraplè. Segons fonts judicials, tots ells han ratificat l'atestat policial que es va redactar aquell dia. El caporal i l'agent van ser els primers d'arribar i, segons han declarat, el 'Boniato' tenia una navalla tancada a la mà i va haver de ser emmanillat perquè, malgrat la caiguda, seguia oposant resistència. El sergent va arribar més tard, quan va sentir per la ràdio que Rosa Peral havia sigut ferida per arma blanca a Montjuïc. Va ser llavors, quan ja es trobava emmanillat, que els policies van decidir trucar a una ambulància. L'home ja va ingressar en estat crític a l'Hospital Clínic i va morir hores més tard.

"Va saltar d'esquena"

El que Rosa Peral i Alberto López van explicar aquell dia va ser que González es trobava al costat d'un altre manter a la plaça de l'hotel Miramar i que al veure'ls va arrencar a córrer. Els tres agents el van empaitar per un camir de terra que envolta la muntanya i el van interceptar al vessant que queda al costat del parc de bombers. Segons ells, el Boniato va treure una navalla amb què va ferir dues vegades Rosa a la tíbia -existeix un comunicat mèdic de lesions- i va tractar d'apunyalar al coll Alberto. Quan aquest últim va posar la seva mà a la funda de la seva pistola, van assegurar que l'home "va saltar d'esquenes" pel precipici. 

La reclusa que ha permès reobrir el cas, citada a declarar 

Les confidències realitzades per Rosa Peral a una reclusa empresonada amb ella poden complicar-li la vida a l'agent de la Guàrdia Urbana. La jutge de Vilanova i la Geltrú que investiga el crim de qui va ser el seu nòvio, Pedro. R., ha citat a declarar per al pròxim dia 21 de febrer aquesta presa que, segons la declaració realitzada en un altre jutjat, també va assegurar que Rosa li havia confessat que abans de matar-lo, el va enverinar. Està previst que també se li pregunti sobre el que va sentir dir a Rosa de la mort de José Antonio González, el Boniato, a Montjuïc.