BARCELONEJANT

Han tornat a robar les plaques de la plaça dels Campions

Sostretes per segona vegada en una dècada les deu distincions de bronze de la Vila Olímpica

"La culpa és del districte; només Patrimoni s'hi ha interessat", denuncia Pere Figueras, promotor de l'homenatge

zentauroepp41752692 vila olimpica campions180123201217

zentauroepp41752692 vila olimpica campions180123201217 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Considerablement abandonada, físicament amagada al transeünt, la plaça dels Campions, a la Vila Olímpica, és un dels vestigis dels Jocs que Barcelona va organitzar el 1992, i una mostra de com l’oblit ho amenaça tot. La plaça, situada al parc de la Nova Icària, va ser inaugurada el 25 de setembre d’aquell any. Va ser ideada com un homenatge als esportistes: amb el temps s’hi van col·locar un total de 10 plaques de bronze dedicades a grans estrelles en les seves respectives disciplines, amb l’empremta de la seva mà. Les tres primeres van ser les de l’escaquista Garry Kaspàrov, el ciclista Eddy Merckx i el futbolista Alfredo Di Stéfano. Tots tres hi van ser el dia de la inauguració. L’última, la de Johan Cruyff, es va instal·lar el 1999. Les altres sis són de Magic Johnson, Serguei Bubka, Carl Lewis, Pelé, Ladislao Kubala i Miguel Induráin. A més hi ha a la plaça 257 plaques més petites, de metall, que recorden altres medallistes d’or.

Entre el 2007 i el 2008 les 10 plaques de bronze i diverses de les petites van ser robades. El consistori en va retirar algunes per salvar-les. El 2010 van ser reposadesEntre diumenge passat i dilluns, les 10 de bronze van ser robades una altra vegada. No devia ser fàcil. «Devien venir amb una furgoneta. Les plaques pesen molt», afirma Pere Figueras. Com a director comercial d’El Mundo Deportivo, mitjà que va apadrinar la creació de la plaça, Figueras va participar en el seu naixement: «El projecte és una mica fill meu. El llavors regidor Enric Truñó va elegir l’emplaçament». Figueras ha estat seguint el seu estat al llarg dels anys, i subratlla que al seu dia es va arribar a l’acord que el consistori s’ocuparia que el manteniment fos correcte: «A partir del 2000, van començar els problemes».

Brutícia i abandonament

Figueras fa temps que denuncia el deteriorament de la plaça, com ho fa el president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró. Tots dos han demanat a l’ajuntament que prengui cartes en l’assumpte. Des del 2000, diu Figueras, la plaça ha caigut en l’abandonament. Els últims mesos era freqüent que indigents pernoctessin sota la coberta que protegeix una part de la zona. Les herbes hi van créixer. «Els últims temps la neteja ha millorat. I fa dies que ningú hi dorm. Potser si hi haguessin estat no haurien robat. Diumenge al matí, les plaques hi eren. Dilluns, ja no», afirma Giró, que proclama: «Ens han robat a tots els ciutadans». 

Deu forats rectangulars donen fe de l’absència i aporten un punt més de deteriorament a una plaça desangelada. Per a Figueras, les responsabilitats estan clares: «Tota la culpa és del districte de Sant Martí, només la gent de Patrimoni s’ha preocupat per la situació de la plaça». Patrimoni ultimava aquest dimarts la denúncia que presentarà davant els Mossos per la sostracció.

Durant anys, després dels jocs, la plaça era una de les parades en el recorregut que els turistes feien a Barcelona. Va deixar de ser-ho. Encara alguns visitants s’hi acosten, relata Giró, però bàsicament perquè és una bona zona per anar en segway, o patí, o bicicleta. També explica que la Vila Olímpica volia celebrar allà d’aquí uns mesos el seu 25è aniversari: els veïns van arribar un any després que ho fessin els esportistes que van participar en els jocs. «Volem rellançar la plaça», insisteix el representant veïnal, que afirma que l’associació ha demanat a l’ajuntament una solució.

La placa de Messi

Notícies relacionades

Figueras afirma que el propòsit de recuperar la plaça, pel que simbolitza i per a la ciutadania, passa, entre altres coses, per afegir-hi deu plaques de bronze, dedicades a deu esportistes, començant per la d’un candidat inqüestionable: Lionel Messi. A la llista també hi ha, entre altres, Rafael Nadal, Nadia Comaneci, Mark Spitz, i Bjorn Borg. 

Però abans d’ampliar l’oferta s’haurà de reposar la que ja hi havia i augmentar el control de les plaques, si és que es tornen a col·locar. «Si abandones un espai, la gent s’hi atreveix», diu Figueras, que creu que un detall ha facilitat el nou robatori: quan les deu plaques van ser recol·locades, no es van subjectar a terra  amb ancoratge, com sí que va passar amb les petites.