CONFERÈNCIA

Colau vol vetar les reformes si amenacen de fer fora els inquilins

L'alcaldessa proposarà als grups prohibir reformes, subvencionades o no, si hi ha risc d'expulsió de veïns

Anuncia una campanya per "reforçar i enriquir" la imatge internacional de la ciutat després de l'1-O i la DUI

zentauroepp41737005 colau180122192249

zentauroepp41737005 colau180122192249 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vol que qui rehabiliti un gran edifici a la ciutat no pugui fer fora els seus inquilins actuals mitjançant l'assetjament immobiliari. Pretén impedir que la pressió d'un nou propietari, sovint un fons d'inversió, acabi obligant persones que fa dècades que viuen en aquella casa a buscar-se una vivenda en un altre barri o una altra ciutat més assequibles, per ser reemplaçats per nous inquilins amb més recursos que sí que poden afrontar les noves condicions. El que es coneix com a gentrificació.

La mesura afectaria els promotors que rebin una subvenció però també els que no la demanin. Així ho ha anunciat l'alcaldessa en la seva intervenció anual al Col·legi de Periodistes, en la qual ha parlat de com li ha anat a la capital catalana en els últims 12 mesos.

El lloguer com a problema

Colau ha desenvolupat la seva proposta: qui vulgui rehabilitar un edifici haurà d'aportar informes que garanteixin que

El Mobile World Congress és una ocasió única per demostrar normalitat en els carrers”

els veïns seran reallotjats durant les obres i tornats a casa seva una vegada s'hagi completat la reforma, com a requisit obligatori per aconseguir la llicència preceptiva.

La mesura que proposa no és condicionar una hipotètica subvenció a la rehabilitació a la continuïtat dels veïns:  això ja es va anunciar a Ciutat Vella. Tota rehabilitació, feta amb ajudes públiques o amb “recursos privats”, ha dit Colau, seria vetada si no garantís els drets dels inquilins, si prospera el seu pla.

Aprovació inicial al febrer

Perquè la mesura prosperi és necessària una modificació de l'ordenança reguladora de llicències, que ha d'acordar amb la resta de grups municipals (només els del PDEcat, ERC i el PSC, amb els quals està negociant els pressupostos, han assistit a la seva conferència). Si hi ha entesa, ha vaticinat, l'aprovació inicial tindrà lloc al febrer o març. "La rehabilitació dels edificis és en si mateix una idea positiva, però també s'està convertint en una excusa per expulsar inquilins, vulnerar els seus drets", ha denunciat. El govern municipal va dedicar el 2017 25 milions en ajudes per rehabilitar.

El lloguer ha pujat a Barcelona un 19% del 2013 al 2017, segons dades de l'Incasòl (tot i que Colau ha parlat d'un increment del 30% en tres anys). L'alcaldessa ha ofert a la resta de partits un "pacte de ciutat" per demanar al Govern central que reformi la llei d'arrendaments urbans, ampliï la durada dels contractes de tres a cinc anys i limiti la pujada dels lloguers. O, més senzill, que traspassi la competència al consistori.

El MobileWorld Congress

Notícies relacionades

L'alcaldessa ha mostrat el seu suport a la continuïtat del Mobile World Congress i ha anunciat que poc abans de la seva

"La rehabilitació dels edificis és una idea positiva, però s'està convertint en una excusa per expulsar inquilins"

inauguració, prevista per al 26 de febrer, el consistori llançarà una campanya per “reforçar i enriquir la imatge de Barcelona. Per donar a conèixer la imatge de la ciutat i esvair dubtes que hagin aparegut en aquests mesos”. Mesos, ha precisat, marcats per les imatges de la repressió policial de l'1 d'octubre i per “la inseguretat jurídica que va generar la declaració unilateral d'independència”.