RETRET AL PLE

Demòcrates, PSC, PP i C's retreuen a Colau el seu suport a 'Ciutat Morta'

El plenari municipal reclama que l'Ajuntament ofereixi "un relat alternatiu" a les critiques a la Guàrdia Urbana

Barcelona en Comú i ERC es desmarquen de la declaració institucional i la CUP expressa el seu "solidaritat" amb Rodrigo Lanza

zentauroepp41394053 ple ajuntament bertran171222120752

zentauroepp41394053 ple ajuntament bertran171222120752

3
Es llegeix en minuts
Ernest Alós

El plenari de l'Ajuntament de Barcelona, amb una diversa majoria conformada pel grup Demòcrata, el PP, Ciutadans i el PSC, ha reclamat a Barcelona en Comú, i en particular a l'alcaldessa Ada Colau, que es desmarqui dels plantejaments del documental 'Ciutat Morta', que va acusar la Guàrdia Urbana de Barcelona d'un muntatge policial per acusar dos innocents de les gravíssimes ferides que va patir un agent en els incidents del centre ocupat al carrer Sant Pere més Baix. La declaració institucional, iniciativa del grup municipal del PP,, també condemna la mort del veí de Saragossa Víctor Laínez, de la qual ha sigut acusat el condemnat per l'agressió al guàrdia urbà Juan José Salas Rodríguez, Rodrigo Lanza.

La declaració presentada pel PP i aprovada pel plenari acorda "condemnar la mort del veí de Saragossa Víctor Laínez i traslladar el condol d'aquesta corporació als seus familiars i amics", "reiterar el suport i solidaritat amb la Guàrdia Urbana i especialment amb l'agent ferit el 4 de febrer del 2006, Juan José Salas Rodríguez, i la seva família", "instar el Govern municipal a presentar un relat alternatiu a l'ofert en el document 'Ciutat Morta'", i "expressar la seva disconformitat amb la concessió, per part d'un jurat independent, del Premi Ciutat de Barcelona en la categoria Audiovisuals l'any 2014 al documental 'Ciutat Morta'".

La CUP, solidària amb Rodrigo Lanza

Els grups municipals de Barcelona en Comú, Esquerra i la CUP s'han oposat a la declaració, i aquest últim grup ha expressat la seva "solidaritat" amb Rodrigo Lanza, argumentant que pot haver sigut objecte d'un muntatge similar en el cas de Saragossa, a l'haver-se donat per bo un atestat policial donant credibilitat "només a una part".

En una pregunta dirigida directament a l'alcalde pel grup municipal de Ciutadans, Colau  ha “lamentat i condemnat els terribles fets que es van produir a Barcelona i que van portar a deixar l'agent Juan José Salas greument ferit amb seqüeles terribles”, i ha lamentat i condemnat la mort de Victor Laínez a Saragossa.

Notícies relacionades

 No obstant, ha considerat “una irresponsabilitat i falta de rigor voler barrejar aquests fets de Saragossa amb fets terribles a Barcelona fa 11 anys” i ha justificat l'atenció que en el seu dia va rebre el documental. També ha refusat prendre iniciativa contra la concessió del premi a ‘Ciutat Morta’. “Parlava d'una situació general on es veien diferents indicis d'irregularitats; tot l'Ajuntament de Barcelona va demanar que s'investigués, i també el Col·legi d’Advocats; la millor manera de defensar la Guàrdia Urbana és a través dels fets”, ha afegit,i ha retret a l'oposició utilitzar la Guàrdia Urbana per crear polémiques i ha recordat l'ampliació de plantilles plantejada pel seu govern en els pressupostos. El tinent d'alcalde Gerardo Pisarello també ha recordat que tot el Parlament, incloent-hi alguns regidors dels grups de l'oposició, també van demanar la investigació, i que el llavors regidor Joaquim Forn ho va treslladar a fiscalia. "Que ho va arxivar, i aquesta és la veritat processal", ha afegit.

El portaveu del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha denunciat que "el judici paral·lel a la Guàrdia Urbana" que va ser el documental 'Ciutat Morta' i ha reclamat a l'alcaldessa que demani "disculpes" per l'ús polític que va fer-ne en les anteriors eleccions. El grup municipal Demòcrata ha criticat també la "manipulacióque va fer Barcelona en Comú" del documental, mentre que Esquerra no s'ha sumat a la proposta per considerar que hi va haver "ombres de dubte" en diverses actuacions de la Guàrdia Urbana, incloent-hi una actuació "com pollastre sense cap" a Sant Pere més Baix. El seu regidor Jordi Coronas ha criticat en canvi que la Guàrdia Urbana sigui "utilitzada contínuament per fer polítiques de desprestigi" per part de l'oposició.