DEFUNCIÓ COMERCIAL

Barcelona perd El Ingenio

La icònica botiga de Rauric tanca un any després de l'intent de rescat a mans d'El Rey de la Magia

zentauroepp29925377 barcelona  05 06 2015  tiendas simbolicas de la ciudad que c171220111838

zentauroepp29925377 barcelona 05 06 2015 tiendas simbolicas de la ciudad que c171220111838

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols

Va néixer el 1838 i morirà aquest 2017. És El Ingenio, una botiga única a Barcelona, especialitzada en imatgeria de festa major, en articles de circ, de broma, de màgia… No és que la compra d'unes xanques professionals sigui habitual. Tampoc sembla una urgència, d'aquelles de baixo un moment al paquis a comprar Ruffles i unes olives, la necessitat de comprar un capgros amb la cara de Picasso, però a això es dedicaven a El Ingenio, per a plaer en vida, per exemple, de Joan Brossa, que fins i tot els va obsequiar amb una de les seves lletres gimnastes, i ja no ho faran més.

La botiga, amagada al carrer de Rauric, però a 10 passos de Ferran, o sigui al rovell comercial de la ciutat, ja va agafar una pneumònia fa un parell d'anys quan l'última de la saga familiar que havia dirigit l'establiment durant els últims 100 anys, Rosa Cardona, va anunciar que es jubilava i que, per falta de candidats idonis per a un traspàs com es mereixia el taller artesanal de la botiga, abaixaria la persiana.

El número dels sabres

Va ser una sorpresa inesperada, una feliç notícia entre tanta pèrdua de botigues amb pedigrí, el que va succeir fa poc menys d'un any. Es va anunciar un traspàs. Havia sortit al rescat d'El Ingenio un altre negoci centenari de la ciutat, El Rey de la Magia, obert al públic al carrer de la Princesa des del 1881. Fins i tot hi havia un punt graciós en això. El Ingenio era com aquella bella que es fica en escena en un cistell i que, per a esglai del públic, és travessat per una dotzena de sabres. El que Pau Martínez, l'actual Rey de la magia va fer va ser tot un número de prestidigitació, la bella va sortir viva del cistell, però sembla que ferida.

El Ingenio i, en primer pla, el seu antiga caixa registradora / FERRAN SENDRA

Notícies relacionades

“Després d'un any de treballar i lluitar molt il·lusionats, hem hagut de claudicar”, ha comentat Pau a través d'un comunicat. Li dona la culpa a la persistència de la crisi, “però també a la negativa de la propietat de fer alguna revisió o adequació temporal de les condicions econòmiques pactades, més encara quan està prevista que la rehabilitació de la finca dificulti la normal activitat de la botiga”. És un obituari molt trist i prosaic per a una botiga amb tant d'encant.

El Ingenio no deixava de sorprendre mai. Es podia visitar 10 vegades consecutives i en cada ocasió es descobria un objecte nou. La botiga era antiga, amb taulells de fusta, no gaire gran, però era el contingut dels prestatges el que més captivava. Això, almenys una mica, sobreviurà. Martínez ha anunciat que aquest fons d'articles, sobretot els relacionats amb l'attrezzo indispensable per a una festa popular com correspon, tindrà una segona vida a El Rey de la Magia.