Gravat l'11 i el 12 d'agost

Els terroristes de Barcelona, en un vídeo: "Espanyols, patireu"

'Interviú' revela el contingut d'un vídeo trobat pels Mossos en què els terroristes també hi surten gravant imatges de la torre Eiffel

Fotomuntatge del terrorista Mohammad Hychami i la torre Eiffel de fons. / AGÈNCIES / ATLAS VÍDEO

5
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

Quatre dels assassins de Barcelona i Cambrils surten en un vídeo trobat pels Mossos d’Esquadra. Un d'ells, Mohammad Hychami, amenaça els espanyols amb sang i patiments. La gravació dura gairebé una hora i els terroristes també hi surten gravant imatges de la torre Eiffel. Quan el govern de França en va rebre una còpia, al setembre, va ordenar aixecar un mur de metacrilat i vidre per blindar el seu monument. Ho revela aquest dilluns la revista InterviúInterviú 

La càmera del telèfon mòbil grava les escenes des de dins de la casa de la urbanització Montecarlo a Alcanar (Amposta). S'hi veuen quatre persones, són quatre terroristes i tenen a les mans la “mare de Satan”, el TATP o peròxid d'acetona. És l'explosiu que han fabricat de forma casolana i que tenen gairebé sec, gairebé a punt. 

El que parla a la càmera és Mohammad Hychami, de 24 anys, nascut al Marroc, criat a Ripoll (Ripollès) i treballador en una empresa de forjats on guanyava uns 2.000 euros al mes. Hychami mostra l'explosiu i es dirigeix a càmera en àrab: “Espanyols, patireu”. El vídeo, que el jutge Fernando Andreu ha ordenat mantenir en secret, forma part d'una peça separada de les investigacions dels atemptats comesos fa quatre mesos a Barcelona i Cambrils. Dura aproximadament 60 minuts i va ser trobat pels Mossos d’Esquadra després de l'explosió accidental de la casa d'Alcanar (Tarragona), on van morir dos dels terroristes.

'Making of'

“El vídeo és un making of de la preparació dels explosius i també és un retrat dels últims dies dels terroristes”, comenta una de les poques persones que han vist la gravació. Les fonts consultades per Interviú asseguren que en la gravació no es parla de cap objectiu terrorista concret (ni tan sols la basílica de la Sagrada Família, que figura en les investigacions com el suposat blanc dels atacs), però sí que s'hi veuen diverses imatges de la torre Eiffel, a París, que quatre dels assassins van gravar durant el viatge que van fer a França l'11 i el 12 d'agost, pocs dies abans de començar a matar i morir a Catalunya.

El mes de setembre passat, els serveis d'informació espanyols van comunicar la troballa als seus col·legues francesos, que van poder veure el vídeo. Va ser llavors que el govern d'Emmanuel Macron va decidir reforçar l'entrada a la torre Eiffel amb un mur de vidre i metacrilat de set centímetres de gruix, a prova de bales i resistent als atacs amb camions o furgonetes.

França va anunciar llavors que ho feia perquè les barreres provisionals que havia col·locat per protegir-la de possibles atacs gihadistes “trencaven la perspectiva” del monument. La realitat, segons van confirmar fonts de la investigació a aquesta revista, és que el vídeo gravat pels terroristes espanyols i les imatges de la torre Eiffel que s'hi van trobar van ser clau en la urgent decisió francesa. El mur, del qual ja s'ha aixecat una part, costarà uns 20 milions d'euros.

La gravació és la segona troballa dels investigadors sobre els últims dies dels gihadistes. Un d'ells, Said Aalla, va deixar una nota escrita a la seva família (que va publicar Interviú) en què els deixava “encarregats de vendre les meves coses per cobrir els deutes que us dec (sic)”. A casa seva es va trobar també una nota manuscrita en què havia copiat un fragment de la Sura 78 de l'Alcorà: “El dia del judici final ja està determinat”.

El vídeo no és l'única empremta dels atemptats de Catalunya que porta a la torre Eiffel ni a França. Omar Hychami, un altre dels terroristes i germà petit de Mohammad, es va fer una fotografia davant d'una maqueta de la torre Eiffel en un centre comercial. I, a Espanya, els investigadors de la Guàrdia Civil van descobrir que els terroristes tenien en el seu poder plànols i rutes per arribar a diverses adreces a Marsella, al sud del país.

El jutge Fernando Andreu, que dirigeix les investigacions sobre la matança, ha ordenat mantenir en secret la gravació. Entre altres motius, per evitar que es converteixi en objecte de culte als màrtirs, com sol passar entre els gihadistes. Andreu coordina un equip conjunt espanyol i francès per investigar la trama completa dels assassins. De fet, fins i tot no se sap per a què van anar a París. La Guàrdia Civil ha descobert que van fer nit en un hotel al sud de la capital francesa, van comprar una càmera de fotos en una botiga FNAC i al tornar a Espanya, un radar de trànsit els va detectar a Essonne.

Els investigadors treballen amb tres hipòtesis per explicar la connexió francesa: podrien haver rebut instruccions militars o una benedicció religiosa; a França hi podia haver una altra cèl·lula gihadista paral·lela disposada a matar allà o bé si ells mateixos pretenien cometre atemptats als dos països. “Hi ha una dada estranya en el vídeo: l'imam, el líder de tots ells, no surt parlant a càmera en cap moment”, subratlla una font. Això podria fer pensar que hi havia nous plans d'atemptats a Espanya o França i que l'imam Abdelbaki Es Satty, els coordinés.

“Va ser un atemptat molt barat, no els va costar més de 3.000 euros. I també havia de ser un atemptat múltiple, amb diversos escenaris, i l'havien de perpetrar el dissabte 19 o el diumenge 20 d'agost”, conclouen fonts de la investigació consultades per aquesta revista. L'explosió accidental de la casa d'Alcanar va canviar els seus plans.

Notícies relacionades

Després de no aconseguir llogar un camió de gran tonatge perquè no tenien el permís de conduir específic per a això, els terroristes van aconseguir tres furgonetes, però les havien de tornar el dilluns 21 d'agost o saltarien les alarmes. Un dels objectius, segons les investigacions, era la Sagrada Família.

Els altres possibles escenaris d'aquests atacs múltiples no surten esmentats ni n'hi ha imatges en el vídeo dels terroristes. Els investigadors contemplen com a possibles escenaris l'avinguda del Portal de l'Àngel –una zona de vianants molt concorreguda que connecta la plaça de Catalunya amb la Catedral–  i el partit de lliga que es va celebrar al Camp Nou la tarda del 20 d'agost entre el Barcelona i el Betis. “Qualsevol escenari amb grans concentracions de gent que tingués lloc aquell cap de setmana. I aquests eren dos llocs sensibles”, subratllen.