Pobresa energètica

Barcelona porta el bo social al Suprem per restrictiu

L'ajuntament multa Endesa per tallar el subministrament sense demanar informe social i la companyia assegura que no hi ha cap sanció en ferm

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar ahir que ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra el decret de l’Estat que regula el bo social per reclamar-ne la «nul·litat». En roda de premsa, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va argumentar que el bo social «no respon a les necessitats i la urgència d’actuar davant la pobresa energètica», sinó que, segons el seu parer, «és còmplice dels interessos de l’oligopoli elèctric». «Hem presentat recurs convençuts que aquest bo social no respon als interessos de la classe popular i de les persones vulnerables», va dir Ortiz.

Segons la tinenta d’alcalde, l’Ajuntament de Barcelona «ha de defensar l’autonomia local i les competències de la Generalitat de Catalunya» d’un bo social que s’ha fet «d’espatlles» a les ciutats, municipis i comunitats autònomes.

A l’informe previ a la interposició del recurs, l’ajuntament assegura que el bo social és contrari al marc legal i deixaria sense protecció un important gruix de la població.

En concret, l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) ha calculat que el 43% de les 10.000 llars que Barcelona atén per qüestions de pobresa energètica quedarien fora del bo social i que les administracions haurien de gastar 1,67 milions d’euros per cobrir el cost de la factura elèctrica només a Barcelona.

«Era necessari plantar cara per dir que aquesta no és la solució i que ha de prevaler la llei 24/2015, que ha sortit de la complicitat dels moviments socials i la ciutadania per donar resposta a la pobresa energètica», va destacar Ortiz.

Sancions per talls de subministrament

L’ajuntament també va anunciar que ha imposat a Endesa cinc multes per valor de 350.000 euros en total, per haver tallat el subministrament a clients sense reclamar abans l’informe social que acrediti que no estan en una situació de vulnerabilitat econòmica. 

La companyia, per la seva part, va replicar que encara està a temps de recórrer administrativament i que no hi ha cap procés tancat ni cap sanció en ferm damunt la taula. Segons el seu parer, que l’ajuntament faci aquest anunci en la meitat del procés vulnera el dret de defensa de la companyia i a més prejutja una futura setència judicial, donant per fet que la companyia és culpable.

Notícies relacionades

Ortiz va informar que les cinc sancions són de 70.000 euros cadascuna per tallar el subministrament sense haver demanat l’informe d’exclusió residencial en virtut de la llei 24/2015, una legislació que la tinenta d’alcalde va recordar que segueix vigent: el Constitucional només va paralitzar la part de la norma que afecta la vivenda.

Una portaveu de l’empresa va precisar que en realitat la seva companyia només ha rebut quatre sancions. Endesa té una firma per al mercat regulat, i una altra per al lliure, i una de les multes va arribar repetida.