NOMÉS QUEDEN UNA VINTENA DE CASETES

Les xurreries de BCN ja es poden traspassar a tercers que no siguin família

L'Ajuntament modifica la normativa per frenar la desaparició d'una activitat tradicional i arrelada als barris

El Gremi Artesà de Xurrers aplaudeix el canvi, que permetrà la continuïtat d'un negoci que només passava de pares a fills

zentauroepp5373337 barcelona 1 11 2006 politica suplemento elecciones votacione171205161701

zentauroepp5373337 barcelona 1 11 2006 politica suplemento elecciones votacione171205161701 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les xurreries de la ciutat ja es poden traspassar a tercers que no siguin familiars. L'Ajuntament de Barcelona ha modificat la normativa que obligava els venedors de xurros de la via pública a transferir el negoci únicament als seus fills. Amb aquest canvi es pretén frenar la desaparició d'aquestes casetes: només en queden una vintena a la ciutatuna vintena.

Si el xurrer no tenia descendència o en tenia però no estava disposada a continuar fregint xurros, patates o porres, es veia forçat a tancar la parada sense possibilitat de continuïtat. Això comportava en primer lloc l'abandonament d'aquestes parades ambulants al mig del carrer, amb la sensació de degradació que comporta i, després, una pèrdua més de la vida de barri

Una lluita d'anys

El Gremi Artesà de Xurrers de Catalunya aplaudeix la decisió. Durant anys se'ls va expulsar de la via pública: en els anys 80 hi havia hagut fins a 80 parades repartides per Barcelona, estimen. No obstant, en aquell moment, quan els propietaris de la xurreria decidien cessar l'activitat, no podien traspassar-la ni als seus familiars ni a ningú. "Vam lluitar durant anys perquè ens permetessin continuar amb els negocis i finalment vam aconseguir que la normativa acceptés la cessió als fills", rememora el president del gremi, Lluís Ruf.

Notícies relacionades

Ara s'ha fet un pas més. Divendres l'ajuntament va firmar una nova instrucció que dona un marge a aquesta mena d'establiments. La quarta tinenta d'alcaldia de l'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que la voluntat governamental ha sigut "garantir el patrimoni de la ciutat" perquè en poc temps n'estaven desapareixent moltes.

El president del gremi, que regenta una xurreria ambulant que s'instal·la a les fires pel Barcelonès i el Baix Llobregat, agraeix el diàleg dels responsables municipals. Ruf descriu aquesta activitat com a duravocacional, ja que obliga a dedicar-s'hi els caps de setmana i festius, a més que les parades estan sotmeses a les inclemències meteorològiques.