CONFLICTE SECTORIAL

Colau pacta amb els restauradors una ordenança de terrasses més "flexible"

El gremi aconsegueix un acord per modificar la normativa després de més de dos anys de retallada de taules

1
Es llegeix en minuts

La guerra de les terrassesque lliuren des de fa més de dos anys el sector de la restauració i l'Ajuntament de Barcelona ha acabat amb un pacte per a la modificació de la polèmica ordenança. L'acord subscrit aquesta mateixa tarda de dilluns suposarà flexibilitzar la normativa per posar fi a la sagnia de taules i cadires que havia denunciat el Gremi de Restauració i que posava en perill la supervivència d'alguns negocis històrics.

Després de l'impuls donat a les negociacions pel socialista Jaume Collboni durant el seu pas per l'equip de govern, l'alcaldessa Ada Colau ha subscrit finalment la treva, segons ha pogut saber aquest diari. La modificació farà l'ordenança "més comprensible i adaptable" tant a les necessitats reals dels veïns de la ciutat com dels restauradors, detallen fonts municipals. 

Es basa a mantenir "criteris mínims per a tota la ciutat", però definint-ne altres d'específics "de caràcter territorial", així com l'estipulació de "zones que per la seva singularitat es treballaran conjuntament" entre consistori i restauradors, afegeixen. El mateix gremi ja havia presentat un document de mínims.

Esforç d'acostament

Notícies relacionades

Segons les mateixes fonts, la tinència d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat i la patronal han "fet un esforç" per acostar posicions i desencallar "una qüestió important". La pau arriba després de potents campanyes impulsades des del gremi per reivindicar tant la importància econòmica del sector com l'arrelament de les terrasses en la forma de vida de la capital catalana, tot i algunes veus veïnals contràries als barris més saturats.

La normativa va ser aprovada el 2014 i heretada per l'equip de Colau, encara que des del principi implicava uns requisits incompatibles amb l'activitat per a molts vetlladors. Els comuns van acceptar preparar la modificació però el tràmit s'ha allargat tant que moltes terrasses s'han vist greument afectades, fins al punt que el gremi va posar d'acord gairebé la totalitat dels grups polítics de l'oposició per arribar a un document de mínims, que va ser presentat recentment a l'ajuntament com a iniciativa popular, amb l'aval de 18.000 firmes a favor.