Es lloga pis turístic a 30 euros al dia a Barcelona

La caiguda turística dinamita el negoci i buida moltes habitacions en llars compartides amb viatgers

La pèrdua de rendibilitat continuada podria reconduir moltes vivendes al lloguer convencional

zentauroepp36850528 barcelona 12 01 2017 maletas de turistas en la barceloneta  171130192811

zentauroepp36850528 barcelona 12 01 2017 maletas de turistas en la barceloneta 171130192811 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Calculadora en mà, si el descens de viatgers es prolonga aBarcelona, no serà estrany que molts pisos de lloguer turístic -en especial els il·legals- es recondueixin cap al lloguer convencional. La baixada de la demanda a conseqüència de la inestabilitat política i la imatge internacional de la ciutat estan afectant també els particulars que feien negoci (o arribaven a final de mes) per aquesta via. Només que aquests són més vulnerables si darrere hi ha una hipoteca o una inversió fràgil. Els portals de reserves mostren pisos per dies des de 30 euros a la capital catalana i habitacions en domicilis de particulars per 15 euros diaris, molt per sota del que era habitual. I tot i així hi ha milers de llits buits.

La patronal Apartur prepara un estudi dels efectes de l'1-0, mentre que Airbnb, malgrat el seu gran banc de dades on line, diu que no té xifres respecte al tema. I és difícil comparar amb els preus habituals donada la disparitat de l'oferta i la temporalitat. Habitualment és comú trobar pisos des de 70 euros a més de 500 al dia, segons la seva zona, acabats i la data. 

Els que sí que ho tenen clar són milers d'amfitrions i propietaris, afectats més o menys. En el cas de l'associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona, amb uns 700 membres que lloguen habitacions a casa seva, la caiguda ha sigut tan notòria que han reclamat a Airbnb alguna promoció o impuls a les reserves a Barcelona des de la seva web. Les xifres oficials parlen d'un 3,9% menys de viatgers a la ciutat a l'octubre (i un 7% menys de pernoctacions hoteleres), però molts al·ludeixen a afectacions més contundents.

Veïns i Amfitrions de Barcelona demana a Airbnb que promocioni la ciutat a la seva web per sortir de la sotragada turística

La davallada conjuntural -lleugera després de l'atemptat i notòria amb la crisi política- pot resultar 'beneficiosa' en el cas dels pisos il·legals, que encara es compten per milers malgrat les ofensives municipals, si el filó turístic és menys lucratiu. Qüestió de números. No només hi ha vivendes turístiques a preus inusitats (algun a 25 euros, més la tarifa de servei de la web i, a vegades, de neteja), sinó que hi ha molta oferta disponible. Es compten per centenars les vivendes de 40 a 70 euros diaris lliures, de manera que davant una ocupació baixa reiterada pot resultar més rendible un lloguer mensual convencional. Sobretot davant el risc de multes quan no hi ha llicència. 

Canvi d'usos

Luis M. explotava fins ara tres pisos turístics, però amb la baixa ocupació dels últims dos mesos i els seus costos de manteniment, ha decidit destinar-ne un a una renda mensual, més segura. Encara que la rendibilitat dels pisos d'ús turístic a Barcelona és altíssima, aquestes explotacions impliquen mantenir els allotjaments en perfecte estat, perquè de la seva puntuació depenen les seves futures reserves. Luis emfatitza també que la persona encarregada de la neteja per hores ha passat d'ingressar uns mil euros mensuals a només 200 aquest mes, i el mateix amb altres serveis col·laterals. Pel millor pis, a Enric Granados (per a sis persones) en temporada baixa sol demanar 300 euros per mes (500 a l'estiu). "Aquests dies a 150 el tinc buit, i ni tan sols hi ha consultes", apunta. No el vol rebaixar més per no atraure un turisme 'low cost' que comporti problemes, diu.

Altres particulars (no grans inversors) amb pis turístic han retallat les tarifes perquè primen "aconseguir ingressos" ràpidament, diu Gerard D.. A l'estiu lloga a 120 euros per dia i a l'hivern baixa a 80 en períodes fluixos de reserves, però aquest octubre ha hagut d'ajustar-los més. Altres consultats addueixen que si allotgen estudiants per períodes curts l'afectació és poca, però pateixen amb noves reserves de parelles o amb viatges de negocis. Les cancel·lacions fins ara eren poques perquè si estan prepagades el viatger 's'arrisca'.

Aquest subsector pateix també una nova competència: la d'hotels habitualment més cars que ara ofereixen fins i tot quatre estrelles a 50 euros i es converteixen en assequibles per a molts viatgers. 

Sense consultes

Però on hi ha més nervis és en l'anomenada economia col·laborativa, per la qual molts barcelonins es beneficien del turisme oferint llits a les seves pròpies llars i sota la seva tutela. Veïns i Amfitrions de Barcelona ja ha donat la veu d'alarma. En alguns casos es tracta de famílies que només busquen ingressos extra; en altres, de gent que recorre a aquesta via per poder arribar a final de mes. Damaris Rojas, presidenta de l'entitat, assumeix que novembre sempre és més fluix però "mai com aquest any". "S'ha notat moltíssim, no només no entren reserves sinó ni tan sols consultes". Fins al punt que Airbnb (que sempre suggereix un preu recomanat), els recomana llogar a 15 o 18 euros per nit.

Notícies relacionades

A aquests preus és possible trobar ara habitació doble fins i tot en ple centre de Barcelona. Aquesta amfitriona normalment no lloga a menys de 25 o 30. Ara està per sota. Per les reunions del Consell Turisme i Ciutat saben que el primer trimestre també serà complicat, de manera que han demanat a Airbnb, principal operador, que promocioni la capital catalana des de la seva web, més enllà de les accions institucionals.

José Luis Rodríguez, secretari de l'entitat i amfitrió, es veu obligat a oferir "preus irrisoris". "No tinc cap altra opció" que cobrar 18 euros per una habitació per a dues persones (a l'estiu a 55, i a l'hivern a 30, per norma). I fins i tot amb aquesta tarifa no li arriben consultes. Els hostes, a més, el sotmeten a tota mena de preguntes sobre seguretat i la conveniència d'anar a Barcelona o no.