LLUITA CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Una de cada tres barcelonines ha patit violència molt greu al llarg de la seva vida

Assassinades en un any tres dones i un nadó, i una embarassada va perdre el fill que esperava en un altre intent de feminicidi

El consistori llançarà una 'app' perquè les dones puguin denunciar amb el mòbil qualsevol mena d'agressió

zentauroepp35697941 barcelona  27 9 2016   festes de la merce antimachista  cont170926183250

zentauroepp35697941 barcelona 27 9 2016 festes de la merce antimachista cont170926183250

2
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

Entre l'últim dia internacional de l'eliminació de la violència contra la dona -el 25 de novembre de l'any passat- i aquest, tres dones i un nadó han sigut assassinats a la ciutat, i una dona embarassada va patir una agressió masclista que va provocar la mort del fill que esperava. La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha iniciat amb aquestes crues dades la roda de premsa de balanç de les polítiques municipals contra les violències masclistes d'aquest dimecres, en què s'ha posat sobre la taula una altra xifra no menys dura: una de cada tres barcelonines ha patit violència molt greu al llarg de la seva vida. La dada surt de l'Enquesta de violència masclista de Catalunya,Enquesta de violència masclista de Catalunya elaborada entre l'ajuntament i la Generalitat, i que encara no han pogut presentar per la difícil situació en què es troba el costat muntanya de la plaça de Sant Jaume.

En la categoria de violències molt greus s'hi inclou haver patit violència masclista més d'una vegada, les amenaces, les propostes de millora laboral vinculades a acceptar mantenir relacions sexuals, emportar-se els seus fills sense el seu consentiment, violacions, intents de violació, o, en el cas de les menors, haver-los demanat fotografies de contingut sexual o obligat a veure pornografia.

Pérez ha assenyalat com un dels seus principals reptes disminuir la bretxa entre les dones ateses per múltiples violències als serveis especialitzats de la ciutat -4.300 el 2016- i les xifres que mostra l'estadística -un 33% de les barcelonines-. "Encara hi ha molta violència oculta", ha sentenciat la regidora, que ha exposat que en els dos anys de mandat de l'actual govern s'ha treballat per ampliar la mirada sobre la violència -abans sobretot centrada únicament en el marc de la parella i l'exparella- a l'àmbit laboral i la violència sexual. En aquest sentit, ha destacat les campanyes als estands de sensibilització i atenció a les festes majors i als espais d'oci nocturn, com el d'aquest estiu al Port Olímpic, o les campanyes específiques a les festes de la Mercè o les de Gràcia.

La regidora ha insistit que la lluita contra la violència masclista és una "prioritat absoluta" per a aquest govern, afirmació que ha basat en xifres: el consistori hi ha invertit 6,8 milions d'euros el 2017.

Una aplicació 

Notícies relacionades

Entre les novetats, la primavera que ve el consistori posarà en marxa una aplicació que permetrà que les dones puguin informar de les agressions que puguin patir, pateixin o hagin patit a l'espai públic amb un sistema de geolocalització, "amb l'objectiu que les noves polítiques municipals d'urbanisme incloguin clau de gènere", a partir de conèixer amb més detall quines són les zones menys segures de la ciutat. Urbanisme amb clau de gènere que es pot concretar en actuacions com la millor il·luminació dels carrers o la neteja de segons quines zones, per evitar la sensació d'inseguretat. Aquesta aplicació mòbil, que en la primera fase tindran instal·lada 400 dones d'entre 16 i 65 anys, també tindrà un botó vermell per trucar directament al 112 en cas de perill. 

Una altra de les novetats apuntades aquest dimecres és un projecte pilot amb l'eix comercial de la Creu Coberta i del Born, amb l'objectiu de corresponsabilitzar el conjunt de la ciutadania en la lluita contra la violència a les dones, que es presentarà aquest dissabte i en què es jugarà amb el decorat dels aparadors. 

#BCNantimasclista

La gran campanya comunicativa d'aquest any contra la violència masclista porta per títol <em><strong>Davant la violència masclista,no et pots girar d'esquena</strong> </em>i<strong> </strong>té com a objectiu visibilitzar <strong>"qualsevol mena de violència contra les dones</strong>" i "crear una consciència ciutadana en la lluita contra qualsevol mena d'agressió". A la ja clàssica etiqueta #BCNAntimasclista s'hi sumaran missatges com <em>Ens volem vives</em>, <em>Ni una menys</em>, <em>No és No</em> i <em>Respecte</em> en accions comunicatives que s'aniran fent públiques<strong> aquest cap de setmana</strong>.