MOBILITAT

Multes de 100 euros per incomplir el veto de circular amb elevada pol·lució

Barcelona anuncia el desplegament per a aquests episodis, amb 48 patrulles de la Urbana vetllant pel respecte de la norma

Fins a 249 propietaris de vehicles contaminants han acceptat desballestar-los a canvi de tres anys de transport públic gratuït

dcaminal37784180 barcelona  20 3 2017  contaminacion en el paralel i resto de170615140039

dcaminal37784180 barcelona 20 3 2017 contaminacion en el paralel i resto de170615140039 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Víctor Vargas Llamas
Víctor Vargas Llamas

Periodista

ver +

Podria semblar un assaig per posar a prova l’eficàcia del protocol d’actuació en els episodis d’elevada contaminació atmosfèrica que s’aplicarà a partir de l’1 de desembre a Barcelona i els seus voltants. Però no, no es tracta d’un simulacre, sinó de la constatació que les restriccions de trànsit per episodis de pol·lució estan per caure. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va activar ahir l’actuació per a episodis ambientals de gran contaminació en fase d’avís preventiu per partícules en suspensió (PM), i va alertar els 36 municipis que la integren de la necessitat d’aplicar mesures que tenen com a prioritat la conscienciació de la ciutadania perquè cooperi amb detalls quotidians en la reducció de la càrrega perniciosa que afecta l’atmosfera.

El pas següent seria la declaració d’un episodi, cosa que comportaria el veto dels vehicles més contaminants, aquells que no han aconseguit el distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT). L’incompliment de la prohibició de circular per les rondes i la zona que queda dins d’elles comportarà sancions de 100 euros, com va anunciar ahir l’Ajuntament de Barcelona. Un total de 48 patrulles es desplegaran per la capital, amb prioritat màxima per als accessos i les rondes, per aplicar aquesta mesura si s’incompleix la norma.

Eren dos dels temes pendents que ahir va resoldre el consistori sobre l’aplicació d’un protocol antipol·lució que la converteix en la primera ciutat espanyola a utilitzar les etiquetes ambientals com a mesura de regulació del trànsit més contaminant, en paraules de la quarta tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

Els agents podran sancionar els vehicles que vulnerin la normativa, comprovant la matrícula si no porten l’etiqueta ambiental distribuïda per la DGT, si bé no estan obligats a portar-la. El control humà se substituirà l’any que ve per un sistema de càmeres que identificaran les característiques del vehicle a partir de la placa. En això s’hi invertiran 1,5 milions d’euros.

Desballestament incentivat

Notícies relacionades

En paral·lel als ajustos del protocol per als episodis de contaminació, avancen les mesures destinades tant a reforçar el transport públic com a incentivar-ne la utilització. Una d’elles és l’opció de la targeta T-Verda metropolitana, que ofereix tres anys de desplaçaments gratuïts a la xarxa pública a canvi de desballestar un cotxe antic contaminant. En el mes i mig des que es va instaurar el període de sol·licitud, 249 usuaris han demanat acollir-se a la promoció.

D’aquestes peticions, 202 ja han sigut validades i admeses a tràmit. El 55% dels usuaris que han sol·licitat la T-Verda tenen més de 50 anys, mentre que la franja d’edat compresa entre els 18 i els 29 anys és la que registra menys sol·licituds. Del total de peticions acceptades, 186 corresponen a propietaris de turismes i 16 de ciclomotors. Entre els vehicles desballestats predominen els de gasolina amb un 74% (148 casos), dels quals gairebé la meitat estaven matriculats entre el 1995 i el 2000. 

Reforç del transport públic

Durant els episodis de gran contaminació el metro millorarà la freqüència de 3 o 4 minuts a 3 en hores punta. Les línies de bus més demanades tindran més de 50 vehicles addicionals (15 en els serveis metropolitans del Baix Llobregat, 15 en els del Barcelonès nord i 25 en poblacions més allunyades). Rodalies ampliarà fins a les 11.00 hores la freqüència de pas d’hora punta a la R-1 i la R-4. Els Ferrocarrils reforçaran la seva oferta a les línies del Vallès i el Baix Llobregat-Anoia en hora vall. El tramvia baixarà de 5 a 4 minuts l’interval des de les 7.00 a les 22.00 hores i ampliarà