Un edifici emblemàtic

Colau preveu que la torre Glòries aculli oficines i descarta el seu ús com a hotel

L'alcaldessa creu que la DUI i les càrregues policials "no ajudaven" a aconseguir l'Agència Europea del Medicament

Dues turistes fotografien la torre Agbar.

Dues turistes fotografien la torre Agbar. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'alcaldessa de BarcelonaAda Colau, ha descartat aquest dimarts que la torre Glòries es pugui convertir en hotelperquè la seva llicència és actualment per a oficines, i ha agraït als propietaris que accedissin a paralitzar els seus plans i a posar-la a disposició de l'Agència Europea del MedicamentAgència Europea del Medicament (AEM). Una de les "fortaleses" de la candidatura barcelonina era la designació de l'antiga torre Agbar com a seu, un edifici emblemàtic i preparat per albergar la institució immediatament amb què no comptaven altres ciutats. El grup Merlin Properties, actual propietari de la torre, torna a posar en lloguer aquest dimarts l'edifici. 

En una entrevista a TV-3, Colau també ha assegurat que la situació política a Catalunya després de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre -amb les càrregues policials contra votants- i la declaració d'independència al Parlament "no ajudaven" perquè la capital catalana fos designada seu de l'agència, que finalment es traslladarà de Londres a Amsterdam.

En la mateixa línia, ha defensat que les tres administracions -ajuntament, Generalitat i Govern central- sabien per endavant que la situació política era un inconvenient, però que la DUI i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució van agreujar la situació: "I unes càrregues policials donen una imatge de Barcelona com si tinguéssim els carrers incendiats tots els dies", ha afegit.

Colau ha demanat a l'independentisme i al Govern central "reflexionar sobre que quan es posen situacions extremes sobre la taula, tenen conseqüències", i ha instat a no desaprofitar la feina feta per a la candidatura de l'EMA. Així, ha avançat que es reunirà amb actors com Barcelona Global per veure què pot fer la ciutat per no perdre oportunitats i continuar sent "un dels pols més importants de l'àmbit universitari i de la investigació".

"Intercanvis de favors"

Colau ha recordat que Barcelona, que va quedar en cinquè lloc, era la més ben valorada tècnicament juntament amb Amsterdam i que fins i tot els treballadors de l'AEM havien mostrat la seva predilecció per la capital catalana, però que la decisió final la prenien els estats de la Unió Europea: "Tenen en compte les qüestions tècniques, però també hi ha altres consideracions: intercanvis de favors i moltes altres qüestions que decideixen a porta tancada".

Notícies relacionades

Amb l'elecció de la capital neerlandesa, Colau creu que la UE ha perdut una oportunitat per demostrar que confia en Barcelona, "una ciutat cosmopolita que sempre ha sigut oberta al món i molt europeista".

"Europa s'ha mirat el que passa a casa nostra amb massa distància i això no només em sembla un error o injust, sinó que és una debilitat", ha aprofundit l'alcaldessa, en referència a la situació política catalana.