Agre intercanvi d'acusacions entre polítics després de la derrota de Barcelona

Puigdemont ataca l'Estat espanyol i el PSOE carrega contra Colau

zentauroepp40757173 sacked catalonian president carles puigdemont  center  looks171031132103

zentauroepp40757173 sacked catalonian president carles puigdemont center looks171031132103 / Olivier Matthys

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La caiguda de Barcelona en primera ronda com a futura seu de l'Agència Europea del Medicament ha desencadenat un agre intercanvi d'acusacions entre polítics i administracions.

En un sentit dels atacs, el president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, ha carregat durament contra l'Estat espanyol, al qual ha responsabilitzat de la derrota de la candidatura de Barcelona.

Puigdemont ha escrit un contundent tuit contra l'actuació estatal.

En l'altre sentit de les crítiques, se situa el diputat socialista al Congrés José Zaragoza, que ha orientat els seus atacs a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha recriminat una sèrie d'accions que han acabat pesant contra la candidatura.

Precisament, Colau ha assegurat, també a través de Twitter, que "ni la DUI ni el 155" hi han ajudat".

Abans de saber-se el resultat de la votació, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, havia declarat a Brussel·les: "Nosaltres tenim la consciència molt tranquil·la; potser altres no l'hi poden tenir tant". La ministra ha admès que el procés ha pogut ser un obstacle per a la candidatura barcelonina. 

Simultàniament, Joan-Ramon Laporte, director de la Fundació Institut Català de Farmacologia, ha acusat el Govern de Rajoy de "no moure ni un dit" per Barcelona com a seu de l'agència. "Hauria sigut una gran sorpresa que vencés Barcelona -ha afegit-. Espanya, com va dir l'ex ministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo, 'deu molts favors' a canvi que Europa la recolzi en l'assumpte de Catalunya". "En el fons -ha conclòs Laporte-, al Govern espanyol no li interessava de cap manera que Barcelona guanyés una agència europea perquè, si es produís la independència de Catalunya, qui tindria un problema amb Europa és Rajoy".

Sector immobiliari

El sector immobiliari també ha lamentat la pèrdua. Fernando Ensinar, cap d'estudis d'Idealista, ha afirmat que el resultat de l'elecció és "un pal" per a les immobiliàries catalanes, seriosament afectades ja des del setembre, ha assenyalat.

Notícies relacionades

La portaveu adjunta al Congrés d'Units Podem, Ione Belarra, ha al·ludit a un "xoc de trens lamentable", al referir-se a la pèrdua de l'AEM per a Barcelona. "Aquesta candidatura ha sigut una víctima política de dos bloc enfrontats", ha dit Belarra.

El president de l'Organització Mèdica Col·legial, Serafín Romero, entitat que reuneix els col·legis de metges de tot Espanya, s'ha mostrat "apenat" per la pèrdua d'una "oportunitat històrica" perquè la ciència espanyola experimentés el desenvolupament que es mereix.