RELLEU A L'ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL

El director internacional de la Smart City Expo substitueix Collboni com a interlocutor econòmic

Lluís Gómez, nou comissionat d'Empresa, va treballar a l'ajuntament fins al 2011

Va estar lligat a la promoció econòmica i internacional de la ciutat des del 2006

cmontanyes40970890 171116215652

cmontanyes40970890 171116215652

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

Ada Colau ja compta amb el seu nou enllaç amb el món empresarial, amb la persona que ha d'assumir la interlocució amb aquest àmbit, que durant l'últim any i mig es va centralitzar en Jaume Collboni. L'elegit, que serà comissionat d'Empresa, Promoció de la ciutat i Innovació, és Lluís Gómez, en l'actualitat un home de la Fira de Barcelona, director internacional de la Smart City Expo World Congress i amb un passat professional a l'ajuntament, en l'última etapa del PSC al capdavant del consistori, lligat a la promoció econòmica i internacional de la capital catalana.

Gómez, vist com un tècnic sense vinculació política que el defineixi, va treballar a l'ajuntament a les ordres de Jordi William Carnes del 2006 al 2011 com a director de sectors estratègics de Barcelona. També es va dedicar a la promoció de la implantació del cotxe elèctric a la ciutat. El 2011, va passar a la Fira com a responsable internacional de Smart City Expo World Congress, i s'ha dedicat a potenciar tant la participació internacional en aquesta fira de Barcelona com la seva difusió internacional mitjançant edicions en altres països. Fonts coneixedores de la seva trajectòria expliquen que en els últims temps ha ajudat en les relacions del govern de Colau amb Nova York. 

La designació del substitut de Collboni era, sens dubte, el més rellevant de la remodelació que l'alcaldessa s'ha vist obligada a abordar després que una consulta interna de Barcelona en Comú apostés per expulsar el PSC del govern municipal. Aquesta decisió portarà a Colau els maldecaps lògics en un equip de govern format per només 11 regidors: és difícil arribar a tot. Però el forat més rellevant que ha deixat la sortida dels socialistes es va obrir en la relació amb el sector del turisme, essencialment amb els hotelers, i amb els restauradors.

La batalla

Amb aquests col·lectius, Colau va mantenir una batalla de frenar l'aparició de més establiments i la de limitar les terrasses, respectivament. Tots dos van celebrar l'arribada de Collboni i van subratllar que fins llavors no comptaven amb interlocució municipal, cosa que els semblava insòlit.

El comissionat, que serà presentat aquest divendres, assumirà les competències d'empresa, promoció de la ciutat i innovació. L'alcaldessa divideix el nou govern en quatre àrees: Economia i Treball, Ciutat Digital i Relacions Internacionals, que encapçalarà el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello; el de Drets Socials, dirigit per Laia Ortiz; el de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència, amb Jaume Asens al capdavant, i el d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, amb Janet Sanz com a responsable. 

 El nou repartiment

Cultura torna a quedar sota el paraigua d'Asens. També en aquest cas es requerirà un comissionat, que en la pràctica exercirà de regidor de l'àrea. Fins que el PSC va entrar al govern, Berta Sureda ocupava el càrrec. Collboni va voler fitxar Xavier Marcé per substituir-la, però Barcelona en Comú el va vetar. Tot i així, el va fitxar, en qualitat d'assessor. D'aquesta manera, l'assessor, en la pràctica, feia de comissionat, que al govern de Colau equival a actuar com a regidor d'una àrea. En Esports, Marta Carranza tornarà a ser comissionada, responsabilitat que va deixar durant l'any i mig de govern BC-PSC en favor de David Escudé.

Notícies relacionades

Hi ha més retocs imprescindibles per la sortida dels seus actuals titulars. El comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, assumeix Infància i Joventut, que controlava la socialista Carmen Andrés. El regidor de Turisme, Agustí Colom, assumeix Comerç i Mercats, que en aquest any i mig va correspondre a Montserrat Ballarín. El regidor de Vivenda, Josep Maria Montaner, presidirà la Fundació Mies van der Rohe.

 Nous regidors de districte

Al marge de les adscripcions a àrees temàtiques, toca reordenar també l'adjudicació dels districtes. El PSC dirigia Sarrià-Sant Gervasi, l'Eixample i Sant Andreu. Ara, Pisarello serà regidor de l'Eixample; Asens, de Sarrià-Sant Gervasi, i Ortiz, de Sant Andreu.