CRÍTICA VEÏNAL SOBRE UNA FORMA DE CONSTRUIR CIUTAT

Els veïns fan una "esmena a la totalitat" a l'Espai Barça

La FAVB denuncia que el pla està fet "a mida" del club i no en benefici de la ciutadania

La modificació del PGM inclou la reconversió de 10.000 metres d'equipaments a sòl hoteler

ecarrasco37201946 deportes fc barcelona bar a espai bar a maqueta  vista aerea170706133310

ecarrasco37201946 deportes fc barcelona bar a espai bar a maqueta vista aerea170706133310 / Santiago Garc s Villanueva

2
Es llegeix en minuts
Helena López / Barcelona

La presidenta de la FAVB, Anna Menéndez, va presentar ahir al costat d’Adela Agelet, presidenta de la coordinadora d’entitats de les Corts, les seves al·legacions a la modificació del pla general metropolità (PGM) per a l’Espai Barça, acordada entre Ada Colau i el club. Al·legacions que són una «esmena a la totalitat». «En tot el projecte no queda justificat l’interès públic de l’operació. Es tracta d’una nova modificació del PGM feta a mida, per beneficiar un promotor privat, en aquest cas, el Barça», va resumir la presidenta de la FAVB, que va demanar a l’alcaldessa «fer un reset» i iniciar un nou procés participatiu. 

«El que es va fer [ja se’n va fer un] va estar marcat per la falta de diàleg. Va tenir moltes deficiències. No es va poder treballar amb un document base. No vam veure el projecte final fins que es va presentar l’acord amb el club», va denunciar Agelet, que també va criticar que, tot i haver demanat a través del portal de transparència un dictamen que justifiqués la legalitat del procés, no se’ls ha entregat. «Aquest ajuntament segueix mostrant servitud amb el Barça», va prosseguir afirmant la reconeguda líder veïnal.

ESFORÇ INSUFICIENT

Malgrat tot el que es planteja en els paràgrafs anteriors, Menéndez va assenyalar que tant l’Ajuntament de Barcelona com el club esportiu «han fet un esforç per reduir considerablement l’aprofitament urbanístic que tenia el projecte Barça 2000 [la proposta anterior, que va quedar només en projecte]». «No es pot parlar de pelotazo, com en el cas del camp de l’Espanyol a Sarrià, per exemple, però sí d’una modificació urbanística en què l’interès privat preval per sobre del públic», van prosseguir els representants veïnals contextualitzant les seves denúncies.

 

El principal punt en què basen la seva crítica les entitats veïnals és la transformació de 30.000 metres quadrats de sòl que passen de ser qualificats com a equipament esportiu a ser d’ús hoteler (10.000 metres) i d’ús terciari, per a oficines i comerços (20.000 més).

L’urbanista Ferran Navarro, assessor de la FAVB en la redacció de les al·legacions, va acompanyar els activistes veïnals en la presentació dels motius pels quals, segons ell, el pla és un «engany urbanístic». «És insultant que en el projecte es considerin voreres amples com a zones verdes», va assegurar Navarro. Agelet va assenyalar també la pèrdua de massa forestal que suposarà l’ampliació del camp. «És una modificació de part, no s’ha tingut en compte l’impacte sobre els veïns que tindrà l’operació», va concloure.    

PARTICIPACIÓ «DECISIVA»

Notícies relacionades

Després d’escoltar el que es va exposar ahir a la seu de la FAVB, sorprèn mirar l’hemeroteca recent (l’acord es va fer públic aquest estiu). En la roda de premsa de presentació del projecte, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va subratllar que la participació veïnal havia sigut «decisiva» per aconseguir un acord inicial i que el projecte, que compta amb un pressupost de 122 milions d’euros, el pagarà l’entitat blaugrana, i el consistori ingressarà fins a 5,4 milions derivats de l’aprofitament urbanístic. 

Sanz va destacar també ahir, hores després de l’exposició veïnal, que el pla és «beneficiós per a tota la ciutat» i arriba «després de mesos de negociacions amb la junta més oberta a escoltar els veïns de tota la història del club». «Convé recordar que es tracta d’uns terrenys privats i que, a més a més, era un objectiu compartit per tota la ciutat millorar-los; és un espai que no està bé com està», va concloure la regidora, insistint a més que «és bo per a tot Barcelona que el Barça es quedi a la ciutat».