MEDI AMBIENT

La Barcelona nord inicia una campanya contra llençar tovalloletes al vàter

Santa Coloma dona el tret de sortida per reduir l'impacte en el medi ambient i les avaries en infraestructures

La iniciativa segueix l'experiència de l'àrea del Llobregat, on es van reduir un 2,5 % els residus abocats a la depuradora

El director general d’Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. 

El director general d’Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon.  / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona i l'àrea metropolitana nord han començat la segona fase de la campanya per conscienciar la població dels efectes adversos que té la rutina de tirar al vàter les tovalloletes humides, tant pel que fa al medi ambient com per les avaries que genera en la xarxa de sanejament. La primera parada de la iniciativa ha sigut a Santa Coloma de Gramenet, on la seva alcaldessa, Núria Parlon, i el director general d'Aigües de Barcelona, Ignacio Escudero, han presentat l'acció, sota el lema 'Stop tovalloletes: el vàter no és una paperera'.

La iniciativa pretén anar més enllà de la conscienciació ciutadana, i vol obtenir resultats mesurables en termes de reducció de les avaries en la infraestructura. La campanya es portarà a terme als municipis les aigües residuals dels quals van a la depuradora (EDAR) del BesòsSanta Coloma de Gramenet, Badalona i els districtes de Sant Andreu i Sant Martí de Barcelona.

Aquesta acció es presenta després de l'èxit de la campanya celebrada l'any passat en els cinc municipis les aigües residuals  dels quals van a l'EDAR Gavà-Viladecans: Sant Boi de Llobregat, Gavà, Sant Climent de Llobregat, Viladecans i Castelldefels. La iniciativa va permetre reduir prop d'un 2,5% el nombre de residus abocats a la depuradora: així, es va passar de 265,22 tones de residus procedents del pretractament, en els primers nou mesos del 2016, a 243,64 tones en els primers nou mesos del 2017.

Sensibilització

La iniciativa inclourà accions de sensibilització ciutadana en llocs com el mercat de Sagarra, del centre de Santa Coloma de Gramenet, el 20 de novembre, així com en comerços, bars i restaurants, on es repartirà informació i material de la campanya, i es distribuiran 20.000 papereres per col·locar al costat del vàter de casa.

Notícies relacionades

L'abocament de tovalloletes al vàter genera importants problemes en les depuradores i en l'operativa d'Aigües de Barcelona. De fet, el 46 % de les emergències registrades per la companyia durant el 2015 tenien relació amb aquestes tovalloletes.

El 2014 es van abocar als vàters dels 36 municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona més de 4,4 milions de quilos de deixalles, gairebé 1,4 quilos per habitant. A més, 8 de cada 10 serveis de neteja de canonades es produeixen per embussos provocats per les tovalloletes humides. En les comunitats de veïns, aquestes reparacions costen un mínim de 300 euros.