Més de 18.000 firmes recolzen canviar l'ordenança de terrasses

El Gremi de Restauració presenta a l'ajuntament els suports ciutadans per accelerar la modificació

zentauroepp40889946 terrazas171110183950

zentauroepp40889946 terrazas171110183950

1
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El rellotge corre i els canvis reclamats pel sector des de fa dos anys en l'ordenança municipal de terrasses per frenar la sagnia de taules i cadires en centenars de bars i restaurants de Barcelona no arriben. Per això, l'enèsima mobilització del sector, capitanejada pel Gremi de Restauració de Barcelona, ha sigut promoure una iniciativa ciutadana per modificar la polèmica regulació local i "salvar les terrasses". Una acció que en 49 dies (menys de la meitat dels 120 que estableix la normativa) ha reunit 18.138 firmes de suport popular.

El president de la patronal, Pere Chias, ha presentat avui divendres a l'ajuntament les firmes dels veïns que avalen aquesta causa. Superava de sobres les 14.022 que exigeix l'ajuntament per impulsar una iniciativa ciutadana. Una vegada validats els suports, la comissió d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat del consistori debatrà al desembre la seva admissió a tràmit. El gremi destaca que està garantida, ja que compta amb el suport dels grups Demòcrata, Ciutadans, ERC i el PP. 

Aquest suport polític parteix d'una proposta "de mínims" presentada a l'estiu per la patronal, on es resignaven a canviar només el 15% de punts de l'ordenança per evitar més retallades als vetlladors. Roger Pallarols, director del gremi, es queixa que en els últims dos anys s'han perdut "milers de cadires", i això ha afectat el 75% dels vetlladors, cosa que suposa greus problemes de supervivència per a molts petits negocis. Les modificacions proposades pel col·lectiu i que, en general, tenen el vistiplau dels esmentats grups polítics suposarien recuperar part d'aquestes taules a la via pública.

Document de consens

Aquest text, que es basa en vuit punts, és el que ha sigut presentat amb les firmes i que, després de la seva admissió, haurà de seguir un procés d'aprovació inicial, al·legacions i aprovació final del document definitiu resultant.

Notícies relacionades

Pallarols creu que la llum verda definitiva podria donar-se en el ple municipal del març o l'abril, i per això demana al consistori que no atorgui les llicències del 2018 fins després d'aquella data, per facilitar que els permisos vagin d'acord amb l'ordenança modificada.

L'ajuntament ha demorat llargament la modificació i ha buscat l'equilibri entre el sector i algunes entitats veïnals que demanen que s'eliminin terrasses. Però el regidor d'Arquitectura, Daniel Mòdol (PSC), ha aplaudit aquesta via de la iniciativa ciutadana i ha confiat que tots els grups siguin responsables i consensuïn per fi una solució al conflicte.