situació del mercat

'Barcelona des del cel': 123 grues aixequen projectes immobiliaris

Sant Martí, l'Eixample i Sarrià-Sant Gervasi concentren el nombre més gran d'operacions immobiliàries

L'activitat residencial representa el 75% dels projectes d'edificació de la ciutat

fcasals10385226 barcelona 21 4 2009 gruas construccion obras foto josep garc160826185407

fcasals10385226 barcelona 21 4 2009 gruas construccion obras foto josep garc160826185407 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Aquesta informació es va publicar el dia 07/11/2017. El contingut fa referència a aquesta data.

Hi ha diferents formes de veure Barcelona des del cel. La que ha escollit la consultora immobiliària CBRE està relacionada amb l’activitat d’aquest sector i es compta per grues. No hi ha gaire espai on construir en aquests moments a la ciutat i el seu entorn més pròxim, però on sí que es pot el buit ja està ocupat per les girafes metàl·liques que aixequen els nous projectes immobiliaris de Barcelona. Són 123 grues les que s’alcen sobre l’skyline de la ciutat, encara que el nombre total de projectes de construcció pugi a 187 en aquests moments.

El sector residencial lidera l’activitat i acapara el 75% de les 123 grues que estan actives. Aquesta és una de les principals conclusions a què arriba l’informe Barcelona des del cel. La consultora ha realitzat el treball de camp mitjançant la geolocalització per satèl·lit de totes les grues que a finals del mes de setembre s’alçaven a la capital catalana. S’ha completat amb la comprovació sobre el terreny de la resta de projectes de construcció.

El repartiment de grues per la metròpolis és bastant dispers. Gràcia és el districte que acapara un nombre més gran de projectes actius amb un total de 17. El segueixen el de Sant Martí, l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi amb 14 grues cada un, i Sants-Montjuïc, amb 13. Però si en lloc de grues parlem de projectes en general, el nombre total és de 187. En destaquen alguns de gran volum com la construcció de l’edifici d’oficines Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya a Sants-Montjuïc que compta amb quatre grues i el nou centre comercial a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), amb sis grues.

«La construcció torna a activar-se després dels anys de crisi. Creiem que l’activitat continuarà els pròxims mesos, però la falta de sòl finalista i el retard en la concessió de llicències podrien fer que s’alentís a partir de l’any 2019», afirma Anna Esteban, directora de l’oficina de CBRE a Barcelona. I afegeix que «l’escassetat d’estoc de vivenda a la ciutat fa que sigui necessari satisfer una creixent demanda que ja té dificultats a l’hora de trobar una oferta que s’ajusti a les seves necessitats».

REHABILITACIÓ

En el sector residencial, Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes amb més projectes de rehabilitació. La majoria, especialment els més pròxims al centre de la ciutat com el passeig de Gràcia i la plaça de Catalunya, són projectes d’alt estànding com és la rehabilitació de la Casa Burés, situada al número 2 del carrer de Girona. En canvi, Sarrià-Sant Gervasi és el districte que compta amb més projectes d’obres noves, 18 en total.

Notícies relacionades

Segons indica l’informe de CBRE, els projectes terciaris, que uneixen els sectors d’oficines, hotels i comerç, aglutinen el 17% de les grues existents a la ciutat. Torna la promoció d’oficines després d’uns quants anys de poca construcció deguda a la crisi.

En aquest cas, el 22@, al districte de Sant Martí, concentra el nombre més gran de projectes, com el futur Parc Glòries o el parc empresarial Luxa, entre altres. Aquesta zona pren cos com una extensió de l’àrea central de negocis de Barcelona i reuneix la nova oferta que pot donar resposta a la demanda.