INFRAESTRUCTURA DIGITAL

Una 'app' guia cecs per centenars de botigues i museus de Barcelona

La capital catalana estrena una xarxa oberta d'internet de les coses, els anomenats 'beacons'

La xarxa està especialment pensada per millorar la vida dels invidents

zentauroepp40750931 tienda sants ciegos171101200358

zentauroepp40750931 tienda sants ciegos171101200358 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

Els beacons són sensors de baixa intensitat que emeten senyals a través de bluetooth a un dispositiu mòbil en els quals pot viatjar informació. Són peces clau en el desenvolupament de la internet de les coses (IOT en les seves sigles angleses), per les possibilitats que ofereixen de seguiment, rastreig i emissió puntual. Però també són una oportunitat per millorar la vida de persones discapacitades o amb problemes. Amb beacons es pot enviar a un mòbil informació, però també recuperar objectes perduts (maletes), o alertar que algú s’allunya més del compte d’un punt establert (com són les polseres perquè no es perdin els nens).

Ara Barcelona tindrà la seva pròpia xarxa oberta de beacons gràcies a una cooperativa d’investigadors universitaris. És la Xarxa Oberta Beacons Barcelona (XOBB), que es va estrenar al maig amb una aplicació per als comerços de l’eix comercial Creu Coberta en Sants, anomenada Aparadors Virtuals, però que ja prepara la seva extensió a museus i edificis emblemàtics de la ciutat per a finals d’any.

La xarxa permet oferir ofertes de venda a les botigues però treballen perquè altres aplicacions puguin recopilar informació sobre les obres d’art als museus o descobrir punts d’interès en edificis oberts o tancats. Als cecs, els beacons els han permès, per exemple, saber on hi ha un semàfor sense necessitat d’acústica.

A l’eix de Creu Coberta, una xarxa de beacons connectada a l’app Aparadors Virtuals converteix des d’aquest estiu el mòbil en un pigall que indica què hi ha a cada lloc. Hi ha operatius uns 250 sensors per al mateix nombre de comerços, que emeten a través d’un sensor instal·lat a la porta què ofereixen als seus clients.

«Els vam triar perquè havien fet l’esforç de fer un catàleg de botigues en Braile i els va agradar molt la nostra proposta», explica Francesc Sol, un dels cinc socis fundadors de la xarxa, en què un dels membres va perdre la visió de forma sobrevinguda. «És una xarxa en la qual des del començament del seu disseny han participat discapacitats visuals perquè fos realment útil», assenyala.

PLATAFORMA 

En el cas dels comerços, l’app també permet seleccionar quin tipus de comerç es busca i el mòbil avisa quan arriba davant del beacon. «Encara que l’abast és més gran, hem limitat el sistema d’avisos acústics a dos metres, perquè no volíem que s’interferissin els comerços d’una vorera i una altra», explica Sol.

Tècnicament, es recolza en un format obert desenvolupat per Google, Eddystone, que admet qualsevol tipus d’aplicació. A més a més, els responsables de la XOBB han construït una plataforma de gestió de continguts perquè els comerços introdueixin les seves dades i missatges als potencials clients.

Notícies relacionades

Per Nadal, els responsables de la XOBB esperen disposar ara mateix d’uns 400 punts actius a tota la ciutat, amb altres aplicacions.

La XOBB, que forma part de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya i de l’Ateneu Solidari de Barcelona, Coopolis, té per principi la utilitat social, perquè està gestionada per una cooperativa sense ànim de lucre i oberta a qualsevol programador d’internet de les coses que operi amb aquesta mateixa filosofia.