Les ferides de les dones del "violador del cúter"

La sentència que condemna a 56 anys de presó Diego Nicolás Rodríguez subratlla el dany psicològic que els va causar

La magistrada Comas d'Argemir ha protegit durant tot el procés la identitat de les víctimes, dues d'elles menors

zentauroepp31514399 violador del cuter171025135651

zentauroepp31514399 violador del cuter171025135651

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diego Nicolás Rodríguez, un home de 26 anys, és el 'violador del cúter', un agressor sexual que va atacar quatre dones joves entre el juliol del 2013 i el setembre del 2015. Dues de les seves víctimes eren menors d’edat, tenien només 14 anys. A totes les va acorralar escollint-les a l’atzar quan caminaven soles per Barcelona. Les va seguir fins al seu domicili i les va sorprendre mentre obrien la porta principal de casa seva. Les va espantar amb una arma punxant, les va amenaçar de mort, les va obligar a fer-li una fel·lació al vestíbul de l’edifici on vivien i, a algunes, també les va penetrar per la força.

L’Audiència de Barcelona va condemnar ahir el 'violador del cúter' a 56 anys de presó per aquestes quatre agressions. Quatre episodis molt semblants, que no durarien més de 15 minuts durant els quals a penes va deixar ferides visibles sobre el cos de les dones. Les conseqüències psicològiques que van comportar els seus actes, no obstant, tal com recull detalladament la sentència de la magistrada Montserrat Comas d’Argemir, van ser molt més profundes. Tant que van canviar la seva vida.

4 violacions en 14 mesos

L’activitat criminal de Rodríguez va començar amb una dona de 21 anys. Va ser el 25 de juliol del 2013, a les 21.30 hores. Després d’aquesta agressió, a la jove va començar a resultar-li difícil continuar amb els seus estudis acadèmics. Li va agafar por a caminar sola pel carrer i va haver de demanar companyia, sobretot, per entrar o sortir de casa. Ha estat en tractament farmacològic i l’estrès posttraumàtic desencadenat per l’abús del violador segueix sense esvair-se quatre anys després.

El 3 de setembre del 2013, a les 21.40 hores, Rodríguez va atacar per segona vegada una nena de 14 anys. La va acovardir perquè li practiqués una fel·lació i no va tenir pietat ni quan ella li va implorar que parés perquè ni tan sols sabia com havia de fer-ho. La noia, després de ser violada, també va començar a tenir pànic de passejar sense companyia i el seu estrès posttraumàtic es va convertir en crònic. Al tractar-se d’una menor d’edat, el que li va fer Rodríguez ha alterat el seu desenvolupament a nivell personal, relacional i sexual.

L’1 de gener del 2014, a les 20.15 hores, va violar la seva tercera víctima, de 27 anys. Aquesta dona és la que, aparentment, s’ha recuperat millor de les ferides psicològiques. Encara que es va haver de sotmetre a un tractament farmacològic contra el VIH que va durar mig any.

Després d’aquest atac, i durant 20 mesos, malgrat l’ampli dispositiu dels Mossos d’Esquadra desplegat per capturar-lo, Rodríguez va estar amagat. Després de la tercera víctima, Barcelona va saber que hi havia un violador en sèrie a la ciutat. Fins i tot es va publicar una imatge d’ell, caminant sota la llum d’un fanal, que els policies portaven a sobre per tenir-lo present si se’l creuaven. Que la fotografia es publiqués en els mitjans va tenir dos efectes no desitjats: el primer va ser que, segons els investigadors policials, el violador va saber que havia sigut identificat i es va tornar més previngut i, el segon, que un jove que tenia una gran semblança física amb Rodríguez va ser confós amb ell i va rebre amenaces de mort.

El 15 de setembre del 2015, en una franja horària diferent (les 13.00 hores), va reaparèixer. Va acorralar una altra nena de 14 anys. Després de convertir-se, per atzar, en la quarta víctima del 'violador del cúter', la noia ja no s’atrevia a tornar sola de l’escola. Va seguir un tractament de malalties infeccioses i es va sotmetre a teràpia psicològica. Els metges li han diagnosticat que té dificultat per expressar el que sent, que tendeix a distanciar-se emocionalment de l’entorn i que, malgrat el temps transcorregut, encara no és conscient del dany que li va causar la violació. Rodríguez va ser detingut pels Mossos l’octubre del 2015.

 Identitats protegides

Notícies relacionades

La magistrada Comas d’Argemir no es limita a exposar els delictes comesos per Rodríguez i les proves que acrediten la seva autoria. També analitza detalladament les versions de les dones per subratllar la seva credibilitat i posa especial èmfasi en el dany psicològic que van patir totes quatre.

Durant el judici, a més, el tribunal va prendre totes les precaucions necessàries per garantir que les joves no quedessin exposades al públic, de manera que ningú –fora del seu entorn privat– pogués saber la identitat de les noies que havien caigut en les urpes del violador del cúter. Se’ls va prendre declaració per videoconferència –malgrat que eren a la seu judicial– i la pantalla que es va col·locar a la sala es va encarar cap al tribunal. Tret de les parts, cap dels presents en la sessió, tampoc l’acusat, va tenir accés visual a la televisió. En la sentència publicada ahir s’omet la identitat de totes quatre. Es fa referència a cada una de les dones com a 'XXXX', 'TTTT', 'YYYY' i 'ZZZZ'. Tampoc s’ha detallat el punt exacte de les violacions. Com que aquestes es van produir al seu lloc de residència, descriure’ls equivaldria a elevar el risc que poguessin identificar-les.