ESQUERDA INTERNA

Els alcaldes socialistes metropolitans s'oposen al 155 amb matisos diversos

Mentre que un sector capitanejat per Núria Parlon i Jordi Ballart demana al PSC que s'oposi a la seva aplicació, altres alcaldes com Núria Marín o David Bote demanen a Puigdemont que convoqui eleccions per neutralitzar-lo

Miquel Iceta i Núria Parlon, en una reunió de la comissió executiva del PSC al gener.  / ANDREU DALMAU

Miquel Iceta i Núria Parlon, en una reunió de la comissió executiva del PSC al gener. 
jrico34031698 terrassa 25 05 2016 entrevista al alcalde jordi ballart foto170118120708
david bote

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els alcaldes socialistes de la primera i segona corona metropolitana coincideixen en el seu rebuig a l'aplicació de l'article 155 però no tots mantenen exactament la mateixa posició política.

Així, els alcaldes de Santa ColomaTerrassaGranollers i Castellar del Vallès han mostrat la seva oposició pública a l'aplicació de l'article 155 i han demanat al PSC que s'hi oposi. A això s'hi ha de sumar la renúncia de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, al seu càrrec a l'executiva del PSOE. L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha arribat a amenaçar amb deixar el càrrec si el PSOE dona suport a la mesura anunciada dissabte pel govern del Partit Popular. 

A aquest comunicat es van sumar els alcaldes d'Esparreguera (Eduard Rivas), Castellbell i el Vilar (Montserrat Badia), Sant Just Desvern (Josep Perpinyà) i Mediona (Servand Casas).

Altres alcaldes metropolitans s'han pronunciat de forma crítica contra el 155, però no s'han sumat a la petició dels seus companys que el PSC s'oposi frontalment a la seva aplicació. En aquesta tessitura se situen les alcaldesses de l'Hospitalet, Núria Marín; Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret; Gavà, Raquel Sánchez; Rubí, Ana María Martínez; i també l'alcalde de Mataró, David Bote, i el de Viladecans, Carlos Ruiz.

Alcaldesses del Llobregat

Així, Núria Marín (PSC), número dos del PSC, demanava dissabte a Puigdemont "responsabilitat històrica" per convocar eleccions i salvar "el nostre autogovern".

En aquests mateixos termes s'ha pronunciat la també socialista Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, que assegura que no es pot creure que no hi hagi una alternativa dialogada a les mesures proposades pel president Mariano Rajoy. 

Per la seva banda, Raquel Sánchez (PSC), alcaldessa de Gavà, no ha dubtat a publicar un tuit demanant a Puigdemont que convoqui eleccions com a sortida al conflicte a Catalunya.

Mataró i Rubí

A Mataró, l'alcalde del PSC, David Bote, també ha evitat explícitament condemnar l'activació del 155 per part de l'executiu de Mariano Rajoy i ha demanat la convocatòria d'eleccions. "En la situació actual, una majoria de catalans estan en contra del 155 i també de la DUI. Jo em sento part d'aquesta majoria; no vull ni el 155 ni tampoc la DUI. Demano diàleg fins al final i la convocatòria d'eleccions", ha assegurat en una compareixença davant els mitjans de comunicació locals després de mantenir silenci sobre la seva posició durant el cap de setmana.  

Finalment, Ana María Martínez, alcaldessa de Rubí, s'ha posicionat d'una forma molt semblant a Bote: "Ni l'aplicació de l'article 155 de la Constitució ni la declaració unilateral d'independència són opcions que ens puguin ajudar a sortir de la situació en què estem. Estic preocupada, i des de la humil posició d'aquest municipi demano al president de la Generalitat que convoqui eleccions, que no deixi que ningú les convoqui per ell, i que les urnes parlin".

I sobre el comunicat que han fet públic alguns alcaldes del PSC en contra de l'article 155, l'alcaldessa va aclarir que no s'ha adherit al text perquè, com a primera secretària del partit a Rubí, diu que es deu a l'executiva de l'agrupació, que es reunirà en convocatòria extraordinària demà dimarts a la tarda per avaluar la situació actual.

Viladecans i Esplugues

Molt més breu, en virtut de la seva condició de membre de l'executiva del PSOE, va ser l'alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, que va expressar a Twitter aquest dissabte: "A ningú li agrada el 155. @KRLS es pot evitar convocant eleccions i retornant Catalunya a la legalitat".

Parets i Cornellà

Notícies relacionades

Qui no s'ha posicionat públicament sobre la qüestió i qui de moment no preveu fer-ho és un altre home fort del PSC, l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón. Així ho han confirmat fonts municipals a aquest diari. 

També està pendent el posicionament de l'alcalde de Parets del Vallès, Sergi Mingote, que va criticar dies enrere de forma molt vehement l'empresonament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.