On Catalunya

EL 'BOOM' DEL LITORAL

Com sardines a les platges de Barcelona

zentauroepp40522553 barcelona  barcelon s  13 10 2017      sociedad    ambiente 171013180744

zentauroepp40522553 barcelona barcelon s 13 10 2017 sociedad ambiente 171013180744 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ningú s'havia plantejat mai que les platges de Barcelona poguessin estar saturades. Perquè són molt llargues i amples i perquè de punta a punta acumulen 4,5 quilòmetres de platja que donen per a un munt de tovalloles. Doncs resulta que sí, que com a mínim dues de les platges presenten una entrada per sota del límit mínim de comoditat. Són les de Sant Sebastià i Sant Miquel, enganxades l'una a l'altra. 

El consistori ha passat revista aquest divendres a la temporada de platges a la capital catalana, que va del 8 d'abril al 30 de setembre. Podrien haver allargat el termini, ja que aquest divendres, amb una temperatura màxima de 24 graus, les costes oferien un aspecte que no deu de ser gaire diferent del que presentaven en ple agost. Només la presència -aquesta imatge tan tardorenca- d'homes en texans i sense samarreta amb les sabates a la mà (amb els mitjons a dins) deixava clar que l'estiu ja ha passat.

Rècord a la vista

L'ajuntament calcula que aquest any han passat per les platges barcelonines 4,72 milions de persones (el 45% del total que visita les 41 platges del litoral de l'àrea metropolitana), una xifra molt similar a la de l'any passat. Tenint en compte que el 17 d'agost hi va haver el tràgic atemptat de la Rambla, que l'alambinat procés independentista també pot haver reduït el nombre de visitants i que a l'estiu s'han registrat 10 dies de pluja intensa, no seria forassenyat afirmar que en circumstàncies normals s'hauria batut el rècord.  

Les xifres de saturació parteixen d'un estudi elaborat sobre els mesos càlids del 2016 i que han portat a terme tècnics municipals i investigadors del CSIC-Institut de Ciències del Mar. La bibliografia en matèria d'arenals, segons el consistori, indica que una platja està saturada quan cada usuari disposa d'un espai inferior a quatre metres quadrats. Amb les dades de l'any passat (extrapolables al 2017 des d'un punt de vista lògic però no científic) s'observa que Sant Sebastià i Sant Miquel registren una evident massificació: 3,43 metres quadrats per banyador.

La segueixen, amb una mica més d'oxigen, la de la Barceloneta i, enganxada al Fòrum, la de Llevant, amb cinc i sis metres quadrats per persona, respectivament. La resta marquen nivells molt més amplis, d'entre 8 i 13,8 metres quadrats per cos. Segons ha informat aquest divendres el comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, en roda de premsa, les platges de la Barceloneta, Sant Miquel i Sant Sebastià estan saturades el 40% de l'horari de bany durant els mesos de juliol i agost. 

Mobilitat turística

Coneguda aquesta informació, l'ajuntament ha decidit activar la taula municipal de platges, que té com a objectiu "abordar la disponibilitat d'espai i estudiar de quina manera es poden distribuir els usuaris entre les diferents platges, tant les de la ciutat com les de l'àrea metropolitana". En això donarà així mateix un cop de mà l'estratègia de mobilitat turística que el consistori va presentar la setmana passada, que també té entre les seves finalitats el repartiment de la massa de forasters, excessivament concentrada en zones molt concretes de Barcelona. 

Notícies relacionades

Entre les mesures que s'estudien pel que fa exclusivament al litoral, es consideren opcions com millorar l'accessibilitat a les platges de ponent i traslladar alguns esports de sorra, com el voleibol, a altres platges o fins i tot a altres punts terra endins. El que ja serà més complicat és moure l'oferta de restauració i oci. En això, la Barceloneta guanya per golejada la resta de zones. També en aquest barri hi ha moltes més parades de Bicing i també el bus desembarca els banyistes gairebé a l'aigua. Per no parlar de la concentració de pisos turístics

Més gossos natius

El segon any de funcionament de la platja per a gossos ha merescut una valoració "positiva" per part del responsable d'Ecologia. Durant els mesos de servei (de l'1 de juny al 30 de setembre), la platja canina ha rebut 18.268 visites de mascotes. És una xifra similar a la registrada l'any de l'estrena. Si s'analitzen els mesos de juny, juliol i agost, el 2017 hi ha hagut 21 entrades més que el 2016 (13.261 versus 13.240). Pel que fa a la procedència dels gossos, el 80% han sigut aquest any de Barcelona (el 67% en l'exercici anterior) i el 20% han vingut de fora (33% el 2016). El dia de més ple al pipicà de la platja va ser el 5 d'agost, amb 97 animals a l'interior del tancat.