BARCELONEJANT

Guia ràpida de Barcelona per a policies en trànsit

Els milers d'agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que s'allotgen en vaixells seran també turistes accidentals

zentauroepp40226557 barcelona 20   septiembre  2017   llegada al port de barcelo170922194211

zentauroepp40226557 barcelona 20 septiembre 2017 llegada al port de barcelo170922194211 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel / Barcelona

Aquest és un barcelonejant de servei pensat per als milers d'agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que aquests dies visiten la nostra ciutat. Com que el vaixell dels Looney Tunes i el navili Rhapsody en què s'allotgen estan lluny d'oferir les comoditats de qualsevol ‘Creuer of the Seas’, és d'esperar que la tropa surti a prendre l'aire a la mínima que pugui. Sempre que el deure i Espanya ho permetin. Turistes accidentals.

En una de les entrades del port, un agent de la Guàrdia Urbana que controla el trànsit de camions confirma que ja són molts els agents que s'han instal·lat als vaixells. "Suposo que sí, que podran sortir i fer una mica de vida normal. Però els recomano que vagin de paisà...". 

Els homes de verd i de blau han de tenir present, abans que res, que som al setembre, mes de clima traïdor. Malgrat que la temperatura mitjana sigui de 22 graus, un jersei o una rebequeta no vindrà malament si surten a la nit o a primera hora del matí per veure sortir el sol sobre el Mediterrani. Se'ls recomana, si el Govern no els les facilita, adquirir una targeta T-10 de bus i metro. No seria prudent barcelonejar amb el cotxe patrulla en aquests temps convulsos. Els més pessimistes poden apostar per la T-Mes. El Bicing no poden utilitzar-lo perquè no estan empadronats. En qualsevol cas, han de saber que és una ciutat de distàncies curtes. I de mires amples. 

Així va quedar dimecres un cotxe de la Guàrdia Civil / FERRAN SENDRA

Un cop fora del recinte portuari, i si la seva intenció és aplicar la vella dita castellana d''‘allá donde fueres, haz lo que vieres’, que sàpiguen que la salutació local més comuna és un ‘bon dia'. Si ja han dinat poden bascular al ‘bona tarda’. Al vespre passarem al ‘bona nit’. En qualsevol cas, un ‘buenos días/buenas tardes/buenas noches' serà igual de ben rebut. Ja ho deuen saber, però repassem un clàssic dels costums. Un 'botellín' és aquí una mitjana. I un 'mixto', un biquini.

El més previsible és que els policies no vagin més enllà de Ciutat Vella, no fos cas que rebessin una alerta que els enxampés visitant el laberint d'Horta o la sala dels miralls del Tibidabo. Val més que deixin les zones més allunyade del mar per a una futura visita en família. Al districte més canalla de Barcelona, a més, ja hi trobaran tot l'oci que puguin necessitar per matar el temps entre escorcolls i vigilàncies. Que tinguin en compte que la seva visita coincideix amb les festes de la Mercè, una de les patrones de la capital catalana. L'altra és Santa Eulàlia, però cau el 12 de febrer i amb aquell fred qualsevol surt al carrer a celebrar res.

Aquest dilluns poden començar a degustar una mica el folklore local presenciant, a les 11.30 hores, el carrusel de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana a Montjuïc, a tocar del vaixell de Piolín. L'entrada és lliure. També és de franc el piromusical de la plaça d'Espanya, que aquest any rendeix homenatge a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost. Comença a les 22 hores. Solen ser puntuals perquè ho retransmeten per la tele. Com les havaneres de Calella de Palafrugell.

Teatres, tapes i nit

Dimarts es recupera la normalitat. Els agents poden estirar una mica les cames pel Paral·lel, on disposen d'una àmplia varietat d'espectacles en directe. Potser preferiran tapejar pel Born o visitar l'anella olímpica de Montjuïc. Els més engrescats poden tancar la nit al Bagdad, on l'empresària Juani de Lucía fa més de 40 anys que brinda espectacles eròtics de tota mena.

Policia Nacional, dimecres, a la seu de la CUP / ANDREU DALMAU (EFE)

Notícies relacionades

Imprescindible pujar per la Rambla i passejar i badoquejar. I si es va a la recerca d'un raconet de pau, malgrat que aquesta és una ciutat d'escàs jardí, poden arribar-se al parc de la Ciutadella, on potser coincidiran amb algun músic assajant. Que no s'alterin amb la nombrosa gent corrent. Són 'runners'. Que aquí n'hi ha molts i molt variats

El desembarcament de policies a Barcelona porta a la memòria els 'marines' americans que a partir dels anys 50 van començar a utilitzar el port de la capital catalana (i sis més de la resta de l'Estat) per proveir-se. Mentre el vaixell carregava queviures, aliments i carburant, la sisena flota dels Estats Units ocupava els carrers amb els seus vistosos uniformes blancs i foscos i les seves inconfusibles gorres. Eren els reis del mambo.