Operació policial

Cau un grup de llauners que venia droga en zones d'oci de Barcelona

Fa uns mesos els Mossos ja van detenir la banda rival, amb la qual havien protagonitzat violents enfrontaments

2
Es llegeix en minuts

Els Mossos han detingut 10 persones de nacionalitat pakistanesa que formaven part d'una banda dedicada al tràfic de drogues en zones d'oci de la ciutat de Barcelona. Els arrestats, que van protagonitzar diversos enfrontaments violents amb un altre grup amb el qual es disputaven les zones de venda, actuaven encoberts com a llauners.

La investigació va començar l'abril passat després que els Mossos tinguessin coneixement que s'havien produït dues baralles molt violentes protagonitzades per grups de ciutadans d'origen pakistanès que es dedicaven a la venda de begudes alcohòliques al carrer. La primera es va produir el dia 7 a Badalona, i la segona el dia 15 a la platja de la Barceloneta. Com a resultat d'aquestes baralles hi va haver diverses persones ferides per arma blanca.

Les indagacions van permetre corroborar que no eren fets aïllats, sinó que dos grups que pugnaven pel control de la venda ambulant de begudes i drogues a les zones del Port Olímpic, la Barceloneta, la plaça Reial i el carrer d'Escudellers, per on s'havien produït aquestes baralles.

Avortat un homicidi

Una vegada posada en marxa la investigació, el 20 de juny es va portar a terme un primer dispositiu policial que va permetre detenir els 15 membres d'un dels grups, a qui se'ls van imputar els delictes de temptativa d'homicidi, delictes de lesions, delictes d'obstruccions a la justícia, baralla tumultuària i robatori amb violència. El mateix dia es van practicar els registres en diferents domicilis que el grup tenia a Barcelona i Sant Adrià de Besòs i es van intervenir diverses substàncies estupefaents: MDMA, cocaïna i marihuana. Amb les detencions es va avortar també un homicidi que el grup tenia planificat portar a terme al Pakistan.

La segona fase de la investigació va començar al mes de juliol i va permetre identificar els membres del segon grup que estava format per 15 pakistanesos, entre els quals hi hauria menors d'edat. Els agents van comprovar que també es dedicaven a la venda ambulant de begudes per encobrir el tràfic de drogues però que, a diferència del primer grup, que amagava les substàncies en pisos, en aquest cas les amagaven a la via pública molt a prop dels llocs on realitzaven les transaccions.

Notícies relacionades

El dia 20 de setembre es va establir un dispositiu policial a Ciutat Vella per desarticular la banda. En l'operatiu es van detenir 10 homes i tres més van quedar com a investigats. Van passar a disposició judicial el 21 de setembre i el jutge va decretar el seu ingrés a la presó.

Una estructura i funcions perfectament delimitades 

La investigació ha permès relacionar els fets i acreditar que les bandes disposaven d'una sòlida estructura amb repartiment de funcions i tasques. El líder comptava amb el suport de diversos "encarregats de zona" que coordinaven operativament les vendes de substàncies estupefaents emmascarats en una aparent activitat de comercialització de begudes en llauna. Els encarregats també s'ocupaven de planificar les agressions a grups rivals. Les dues bandes traficaven amb tot tipus de substàncies estupefaents: marihuana, haixix, cocaïna, heroïna i MDMA, els destinataris de la venda eren principalment turistes al voltant de les zones d'oci.